<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Bransjeorganisasjoner mener regjeringens vindkraftskatt vil hindre næringen

Regjeringens forslag til grunnrenteskatt på vindkraft på land har store mangler, mener seks bransjeorganisasjoner, som går felles ut mot forslaget.

  Publisert 8. nov. 2023 kl. 12.52
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 181 ord
  Regjeringens justerte forslag til grunnrenteskatt på landbasert vindkraft er nå til behandling i Stortinget, og finanskomiteen har frist til 7. desember med å levere sin innstilling. Foto: Ole Martin Wold / NTB

  Regjeringen la nylig fram et justert lovforslag om grunnrenteskatt på vindkraft fra nyttår, og forslaget er nå til behandling i Stortinget.

  Forslaget vil hindre utviklingen av vindkraft i Norge, og det ikke legger godt nok til rette for langsiktige kraftavtaler med industrien, mener Industri Energi, Fellesforbundet, EL og IT Forbundet, Norsk Industri og Fornybar Norge i et felles opprop mot regjeringens forslag.

  De har tidligere kommet med innspill til regjeringen da de jobbet med forslaget. Men nå som saken ligger på Stortingets bord, setter de sin lit til Stortinget. Det ene innspillet er at negativ grunnrenteskatt må utbetales årlig etter samme prinsipp som vannkraft og petroleum. Det andre innspillet går på å fjerne tidsbegrensingen på fysiske kraftavtaler.

  – Vi har stor tro på at Stortinget tar tak i dette og retter opp disse to forholdene slik at vi får et godt skattesystem som støtter opp om etableringen av ny vindkraft til lands og legger til rette for at det fortsatt kan inngås sårt tiltrengte kraftkontrakter med industrien, sier Norsk Industri-sjef Stein Lier-Hansen.

  Finanskomiteen på Stortinget har frist til 7. desember for å levere sin innstilling.

  (NTB)