<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Høyre foreslår å ta villmannskjørernes biler

Høyre skal fremme et forslag i Stortinget om at staten skal kunne inndra kjøretøy fra de verste trafikksynderne, etter modell fra Danmark.

  Publisert 9. nov. 2023 kl. 18.45
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 168 ord
  BESLAGLEGGING: I Danmark kan politiet beslaglegge bilene til de verste trafikksynderne. Høyre vil at de skal få lov til dette også i Norge. Foto: NTB

  – Vi kan ikke ha dødsmaskiner på veiene, sier Høyres Lene Westgaard-Halle og Sveinung Stensland i en pressemelding.

  Utrykningspolitiets sjef Knut Smedsrud har tidligere bedt om regelendringer for å stanse de verste råkjørerne, blant annet i form av at man skal kunne inndra kjøretøyet til personer om de blir målt i mer enn 200 kilometer i timen.

  – I Norge jobber vi for en nullvisjon hvor målet er at ingen skal miste livet eller bli skadd i trafikken, og da kan vi ikke ha potensielle dødsmaskiner på veiene, sier de to Høyre-representantene.

  I Danmark ble dette mulig allerede i 2021. I mars i år viste tall fra det danske justisdepartementet at nærmere 2000 kjøretøyer var blitt beslaglagt i forbindelse med såkalt vanvidskørsel. Der omfatter begrepet hastigheter på 200 kilometer i timen og oppover, hastigheter som er mer enn det dobbelte av fartsgrensen, promille på over 2 og flere andre forhold. De beslaglagte kjøretøyene blir solgt til inntekt for staten.

  De to Høyre-representantene sier de håper hele Stortinget vil samle seg om forslaget.

  (NTB)