<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Moxnes – den syke tyv

Publisert 14. nov. 2023 kl. 20.00
Oppdatert 19. nov. 2023 klokken 09.27
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 349 ord
Bjørnar Moxnes (R). Foto: NTB

Dette var Trygve Hegnars leder i Finansavisen 15. november 2023.

Da Rødt-lederen og stortingsrepresentanten Bjørnar Moxnes i sommer ble tatt for å stjele en solbrille fra en butikk på Gardermoen, var vi overrasket over, og litt imponert over, tyvens profesjonalitet. Kameraene i butikken viste Moxnes’ observasjon av stedet, brillen som ble prøvd på, lagt tilbake på hyllen, flyttet fra hylle til bag og tralle, for så å havne i lommen. Tyven visste hva han gjorde.

Det ble bot, sykemelding og fratreden som partileder i partiet Rødt.

Bjørnar Moxnes’ anseelse gikk mot bunnen.

Men det var ikke bunnen. I en butikk på Nordstrand har Moxnes fem ganger stjålet matvarer, hvor han ble tatt. Ostepakker og salmalaks. For dette har stortingsrepresentanten fått en bot (straffeloven § 321) på 15.000 kroner ved Oslo politikammer. Vedtatt på stedet.

Det er åpenbart at man må være syk for å være så dum. Blir man tatt for å stjele en solbrille, starter man ikke å stjele ostepakker.

Moxnes sier at han har et «psykisk helseproblem» og at han har det vondt. Han sier også at tyveriene er hans ansvar å rette opp i. Ja, hvem ellers?

At Moxnes er syk og selv sier at han har en «selvdestruktiv atferd,» er viktig, men tyveriene er likevel alvorlige. Partiet Rødt, som han ledet i mer enn 10 år, har vært ganske så hissige på stortingsrepresentanter som har tatt for seg av frynsegoder, og næringslivsledere har fått gjennomgå for grådighet og mye annet.

Under Moxnes’ ledelse har Rødt vokst fra et miniparti til et parti med åtte stortingsrepresentanter. Partiet betyr noe i politikken.

Som politiker man lytter til, er Bjørnar Moxnes nå ferdig. Likevel må han sitte to år på Stortinget, med lønn på en million kroner hvert år. Han kommer ikke til å opptre i nasjonale debatter.

Som ved solbrilletyveriet, ble han umiddelbart sykmeldt. Det er han nå også. Bjørnar Moxnes tar altså godt fra vårt generøse arbeids- og velferdssystem.

Han kan også ha stjålet mer. Ostepakker og laks bør være det siste. Hvis han blir frisk.

Men vi bør ikke bli så snille at vi sier dette kan ramme alle. Det kan ikke det.

Personlige problemer løses sjelden ved tyveritokt.