<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kan den siste fra SV som forlater landet slukke lyset?

SV forlanger doblet formuesskatt og en kraftig økning av utbytteskatten i budsjettforhandlingene med regjeringen. Gift for lokalt norsk privat eierskap, mener Tone Tellevik Dahl i Norsk Eiendom.

  Publisert 16. nov. 2023 kl. 12.25
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 439 ord
  SLAKTES FOR SKATTEPOLITIKKEN: SV-leder Kirsti Bergstø (bildet) og resten av partiet må tåle kritikk fra tidligere Ap-byråd Tone Tellevik Dahl, som nå er adm. direktør i Norsk Eiendom. Foto: NTB

  I Hurdalsplattformen skriver regjeringen at «Privat eierskap er utgangspunktet for norsk næringsliv. Norske bedrifter skal ha gode, forutsigbare og stabile rammevilkår som legger til rette for private investeringer og videre vekst». Etter å ha sett SVs alternative budsjett, er det i hvert fall ikke tvil om at hvis det er regjeringens mål, er det ingen støtte å hente hos sin fremste samarbeidspartner.

  Tone Tellevik Dahl. Foto: Norsk Eiendom

  SV blåser i realitetene av at dagens skattenivå har av konsekvenser: At bedriftseiere ser seg tvunget til å selge seg ut av bedriften, eller til å flytte ut av landet. SV vil heller øke eierbeskatningen videre. Og bruker særlig tre argumenter for hvorfor det ikke skaper problemer for norske bedrifter.

  1. Formuesskatten er en personskatt, ikke en bedriftsskatt.
  2. Kapitalbeskatningen i Norge er ikke særlig høy.
  3. Formuesskatten kan fremme mer effektiv plassering av kapital.

  Felles for alle argumentene er at de er teoretiske konstruksjoner. Hvis en persons formuesskatt beregnes ut fra verdiene i bedriftene man eier, så er det de facto en bedriftsskatt – uansett hvordan det skatteteknisk er definert. Formuesskatten er kanskje på «bare» 0,8–1,1 prosent, men midlene til å betale den må ofte hentes gjennom utbytte fra bedriften.

  De negative samfunnskonsekvensene av for høy eierbeskatning fortjener betydelig refleksjon i årets budsjettforhandlinger

  Det regjeringen og SV kanskje ikke tenker på, er at mange som har aksjer i familieeide eiendomsselskaper har vanlige jobber og gjennomsnittsinntekt. Disse er avhengig av utbytte fra selskapet for å dekke formuesskatten. Ikke for å putte dem i lomma. Da slår utbytteskatten på 37,8 prosent for bedriften inn. Ettersom skattetrykket for norskeide familieselskaper har økt med cirka 58 prosent de siste to årene, opplever flere at de nå må skatte over evne. Når SV foreslår utbytteskatt på 43,34 prosent og formuesskatt på 1,8 prosent, er det den enkleste måten å sikre at selv mindre aksjeeiere i lokale familieeide bedrifter velger «å ryke og reise».

  Regjeringens skattepolitikk oppmuntrer nå til kortsiktig rovdyr- og kvartalskapitalisme, fremfor langsiktig og sosialt bevisst eierskap. Dette vil SV forsterke, noe som vil forsere salg av Norge.

  De negative samfunnskonsekvensene av for høy eierbeskatning fortjener betydelig refleksjon i årets budsjettforhandlinger. I hvert fall hvis partene mener alvor med at norsk privat eierskap har en immateriell verdi og at vanlige folk skal kunne skatte etter evne.

  Tone Tellevik Dahl

  Adm. direktør i Norsk Eiendom