<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Går løs på «mission impossible»

Javier Milei vil erstatte peso med dollar for å bekjempe inflasjonen i Argentina, som knapt har dollar i sentralbanken og ikke har tilgang til internasjonal kreditt.

Publisert 20. nov. 2023 kl. 10.56
Oppdatert 20. nov. 2023 klokken 14.52
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 555 ord
GÅR HARDT TIL VERKS: Argentinas påtroppende president Javier Milei. Foto: NTB

Den sterkt høyrevridde og markedsliberalistiske økonomen Javier Milei blir Argentinas nye president. Etter at over 99 prosent av stemmene var talt opp i presidentvalgets andre runde, sto han igjen med 55,8 prosent oppslutning, mot 44,2 prosent for økonomiminister Sergio Massa i den sentrum-/venstreorienterte peronist-regjeringen.

– I dag er slutten på Argentinas fall. I dag er slutten på modellen med en allestedsnærværende stat som gjør argentinerne fattigere, sa Milei ifølge Financial Times til en gruppe tilhengere på Libertador Hotel i Buenos Aires søndag.

Motorsag

Milei lovet i valgkampen å «bruke motorsag» på en offentlig sektor som har doblet seg i løpet av to tiår med peronist-styre, og å kutte den offentlige pengebruken med opptil 15 prosent av BNP. Videre vil han erstatte pesoen med dollar for å bekjempe inflasjonen som var 142,7 prosent på årsbasis i oktober.

Inkludert i det Reuters beskriver som Mileis økonomiske «sjokkterapi» inngår også å stenge sentralbanken.

STØTTER MILEI: Argentinas tidligere konservative president, Mauricio Macri. Foto: NTB

Den påtroppende presidenten skapte kontroverser gjennom valgkampen ved å uttrykke støtte for ideer som å legalisere salg av menneskelige organer, å fjerne alle våpenlover og å forby alle former for abort – også når kvinnen er blitt voldtatt.

Den selverklærte «anarko-kapitalisten», som vil bygge ned staten og forsterke den private eiendomsretten, har også stemplet Kina – Argentinas største handelspartner – som «morderisk», den argentinske pave Frans som «en skitten venstrevridd» og klimaendringene som «en sosialistisk bløff».

Etter å ha tapt første valgrunde mot Massa i oktober, gikk Milei ifølge avisen derimot tilbake på flere av disse uttalelsene for å vinne over sentrumvelgerne.

– Sterk legitimitet

– Milei fikk flere stemmer enn noen annen presidentkandidat siden 1983, selv i en andre valgrunde. Det gir Milei en sterk grad av legitimitet, men han har en enorm institusjonell svakhet. Han må forankre reformene sine i folkelig støtte, sier den argentinske analytikeren og partner Ana Iparraguirre i det Washington-baserte politiske analysehuset GBAO til Financial Times.

STØTTER MILEI: Patricia Bullrich. Foto: NTB

Milei-koalisjonen La Libertad Avanza (LLA) får kun åtte av 72 seter i det argentinske Senatet og under 40 av 257 seter i Underhuset. Fra konservativ side har han derimot støtte fra næringslivsmagnaten og den tidligere presidenten Mauricio Macri – i tillegg til presidentkandidat for koalisjonen JxC (Together for Change) Patricia Bullrich, som ble slått ut i første runde.

JxC skal dog være splittet i synet på Milei, den tidligere TV-kommentatoren som av mange er sammenlignet med USAs eks-president Donald Trump – som selv har vært ute og gratulert Milei med seieren.

Lite dollar

De fleste argentinske økonomer påpeker overfor avisen at Mileis plan om å erstatte pesoen med dollar er uhåndterlig på kort sikt, gitt at sentralbankens dollarbeholdning er nær null og at landet ikke har tilgang til internasjonal kreditt.

Tilbake i august beskrev Alberto Ramos, sjeføkonom for Latin-Amerika i Goldman Sachs, en «quick-fix» av argentinsk økonomi som et «mission impossible».

Offisielt er valutakursen satt til litt over 350 peso pr. dollar, mens den på svartebørsen er oppe i 900 peso. Avstanden mellom de to har økt dramatisk og blåst opp inflasjonen de siste månedene, og svartebørskursen vil ifølge Financial Times komme under ytterligere press under Milei.

– For statsobligasjoner og aksjer vil Mileis seier være positivt, til tross for spørsmål om hans styringsevne og planer, sier direktør Fernando Marull for den Buenos Aires-baserte økonomiske rådgiveren FMyA.