<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Når kaken blir mindre

Det underlige er at forhandlingene om statsbudsjettet i mindre grad ser ut til å ha handlet om å gjøre kaken større, skriver Rune Aale-Hansen i Regnskap Norge.

Publisert 6. des. 2023 kl. 17.01
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 188 ord
SE HELHETEN: Et statsbudsjett som stimulerer næringslivet, vil bidra til at kaken blir større, skriver Rune Aale-Hansen. Foto: Iván Kverme

Rentene har økt, inflasjonen er høy og produktiviteten går ned. Det er krevende tider i kongeriket, og mange sliter økonomisk. Dette er en del av bakteppet når stortingsflertallet har forhandlet om statsbudsjettet for 2024. Kampen om kronene er hard, og det er stort engasjement om fordeling og omfordeling.

Kort sagt – debatten så langt har handlet om hvordan dele ut mer av kaken som blir mindre.

Det underlige er at forhandlingene i mindre grad ser ut til å ha handlet om å gjøre kaken større. Hva skal til for å stimulere næringslivet og verdiskaping – som er grunnlaget for velferd? Dette burde vært tema for forhandlingene. Imens ser forenklinger av administrative byrder for næringslivet ut til å være glemt i bakegildet. Fremdriften er minimal, og i tillegg tilsettes nye byrder.

Et statsbudsjett som stimulerer næringslivet, vil bidra til at kaken blir større. Det vil også gjøre det lettere å både omfordele, utdele og hjelpe de som trenger det. Dette er ikke motsetninger, men krever vilje til å se helheten – og å bake med omsorg også for næringslivet.

Rune Aale-Hansen

Adm. direktør i Regnskap Norge