<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ren grafsing?

  Publisert 6. des. 2023 kl. 20.00
  Oppdatert 10. des. 2023 klokken 08.24
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 471 ord
  Kjell Inge Røkke. Foto: Iván Kverme

  Dette var Trygve Hegars leder 7. desember.

  Offentliggjøringen av skattelistene for 2022 har igjen skapt debatt og irritasjon. Aksjemegler Jan Petter Sissener mener «medienes dekning av skattelistene er ren grafsing, det fører ikke noe positivt med seg, og bidrar til å styrke misunnelse og polarisering i samfunnet».

  Investor og Bunnpris-eier Christian Lykke ser noe muntrere på skattelistene, og han hevder at når ligningstallene kommer, «får han henvendelser fra unge kvinner som ønsker å bli bedre kjent. Det kan jo skyldes at de synes jeg er sjarmerende eller blendende vakker, og at det er helt tilfeldig at disse henvendelsene som regel kommer ganske kort tid etter fremleggelsen av skattelistene, men det virker litt for godt til å være sant».

  Det kommer hyppig opp at skattelistene sier noe om maktforholdene i samfunnet, men det har vi liten tro på. Store inntekter og formuer sier lite om makt, og hvordan den eventuelt utøves. Politikere og andre med lav inntekt kan ha enorm makt.

  Vi legger oss ikke flate for kapitalen i Norge.

  Et interessant trekk er at praktisk talt alle ligningstallene er villedende, for et par millioner skatteytere, fordi de fleste har mesteparten av formue i egen bolig, og alle får 75 prosent rabatt på verdien. Alle vet det. Alle er rikere enn ligningstallene viser.

  Noen hevder at mediene bare bryr seg om influensere, realitydeltagere, skuespillere og komikere. Ikke vi.

  Derimot kan ligningstallene, i grove trekk, vise endringene for enkeltpersoner og bransjer.

  Som vi viste i går, har Kjell Inge Røkke hatt 15 år bak seg uten å betale inntektsskatt (lever på tidligere års utbytter), mens formuesskatten i Norge skyter i været før flukten til Sveits.

  Røkke måtte reise.

  Skattelistene forteller ganske mye om investorers suksess eller ikke, komikeres popularitet (plutselig er det 10-15 som tjener mer enn 10 millioner kroner) og hvordan meglere, analytikere og advokater (før tjente de mest populære fem millioner, nå er det 20 millioner kroner) gjør det.

  Men det blir for banalt når lesere av ligningstallene spør hvordan folk uten inntekt eller formue kan kjøre rundt i dyre biler. Flesteparten leaser jo bilene sine, og de kan jo ha hatt et dårlig år i 2022, mens det var godt i 2021.

  Vi aner ingen ting om personenes fradrag, enten det er rentefradrag, gevinst ved salg av bolig eller næringstap.

  Det er derfor Kapital lager sin 400-liste over den reelle formuen til landets rikeste. Flere tusen personer følges hele året, og ligningstall er bare en flik av informasjonen som brukes. Når listene er laget, kan man også si noe om hvem som har arvet, tjent penger selv eller tapt alt.

  Det kan også si noe om maktforhold, men det skal ikke overvurderes.

  De som helt er i mot at skattelistene offentliggjøres (Sissener), kan glede seg over at alle som blir søkt på, får vite det. Er naboen nysgjerrig, får man beskjed. Da dette ble innført sank interessen for andres ligningstall dramatisk.

  Ikke alle vil være «grafsere».