<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Mener Erna bløffer

Kommunalminister Erling Sande (Sp) mener Høyre-leder Erna Solberg bløffer når hun sier at kommuner ikke vil bli tvangssammenslått hvis hun blir statsminister.

  Publisert 12. jan. 2024 kl. 07.15
  Oppdatert 12. jan. 2024 klokken 07.17
  Lesetid: 3 minutter
  Artikkellengde er 555 ord
  TROR IKKE PÅ HØYRE: Kommunal- og distriktsminister Erling Sande. Foto: NTB

  – Erna Solberg er ikke til å stole på. Hun har sagt akkurat det samme tidligere og likevel tvangssammenslått kommuner og fylker, sier Sande til NTB.

  Tidligere denne uken sa Solberg til NTB at det ikke blir noen ny, stor kommune- eller fylkesreform dersom Høyre får makten etter valget. Og at hun ikke vil slå sammen kommuner med tvang.

  – Hun har en elendig track-record på disse tingene. Min oppfordring til folket er å ikke kjøpe denne historien, sier Sande.

  Gikk for tvang

  Solberg var statsminister i åtte år mellom 2013 og 2021. I årene før valget i 2013 avviste Høyre og Solberg at de ville bruke tvang til å slå sammen kommuner.

  I regjering satte de i gang en omfattende kommunereform. I utgangspunktet skulle den være frivillig, men etter at få kommuner meldte interesse for å slå seg sammen, ble det tatt i bruk tvang.

  Totalt ble antall kommuner redusert fra 428 til 356 i Solbergs to regjeringsperioder.

  – Vi vet hva som var fasiten sist. Da ble det tvang og pisk for å få kommuner til å slå seg sammen. 31 kommuner ble tvangssammenslått, og en rekke andre ble pisket sammen ved at de fikk kutt i inntektene, sier Sande.

  – Skjønnmaler Høyre-politikk

  Solberg sier denne uken at kommunene nå trenger ro til å jobbe med å forbedre tjenestene, men at Høyre fortsatt ønsker færre kommuner dersom de vil slå seg sammen frivillig.

  – Det Erna Solberg sier nå, ligner veldig på det hun sa i 2013 – rett før de kjørte i gang en voldsom omveltning som vi nå har brukt tid og ressurser på å rydde opp i. Når Solberg gir inntrykk av at tvang ikke ligger på bordet denne gangen, er det enda mindre grunn til å stole på henne enn sist, sier Sande.

  Han mener Høyre-lederen prøver å pynte på budskapet for å slippe å snakke om kommunesammenslåinger.

  – Det som skjer nå, er at Solberg skjønnmaler Høyre-politikk hun vet er veldig upopulær blant folk.

  Høyre: – Skremselspropaganda

  Kommunalpolitisk talsperson Mudassar Kapur svarer på vegne av Høyre og Solberg.

  – Høyre er krystallklare og har gjentatt flere ganger at tvang ikke ligger på bordet. Jeg tror vi fremover er tjent med en sannferdig debatt der vi snakker om hva partiene foreslår og vedtar, fremfor å drive med skremselspropaganda, sier han til NTB.

  Han kritiserer kommunalministeren for å bruke hundrevis av millioner kroner på å splitte opp fylkeskommuner og kommuner og mener at det bare skaper mer byråkrati.

  – For Høyre er det viktigste å sikre sterke kommuner som leverer gode tjenester til innbyggerne rundt i hele landet. Jeg håper statsråden fremover vil være med på en debatt om hvordan vi kan oppnå dette. Der har regjeringen vært ganske fraværende, sier han.

  Flere bløff-beskyldninger

  Det er andre gang denne uken at Høyre-leder Erna Solberg blir beskyldt for kommune-bløff av regjeringspartiene.

  Før kommunevalget i høst lovet nemlig Solberg å ikke øke skatte- og avgiftsnivået i kommunene mer enn anslaget for prisveksten. En gjennomgang Arbeiderpartiet presenterte i VG onsdag, viser at 43 Høyre-styrte kommuner ikke har holdt dette løftet.

  − Hun lurte velgerne, mener Aps Lene Vågslid.

  Tom Georg Indrevik, som leder Høyres kommunalpolitiske utvalg, avviser at partiet bløffet.

  – Det er sluttsummen som teller. Noen steder har man vært nødt til å sette opp disse områdene styrt av investeringer innen vann og avløp, men man har svart med å sette ned andre avgifter som å nulle ut SFO, sa Indrevik til NRK torsdag morgen.

  (©NTB)