<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Lett å bli rik i Norge

  Publisert 8. feb. 2024 kl. 19.59
  Oppdatert 11. feb. 2024 klokken 10.52
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 287 ord
  Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Foto: Are Haram

  Dette var Trygve Hegnars leder i Finansavisen 9. februar 2024.

  Finansminister Trygve Slagsvold Vedum sier det er lett å bli rik i Norge, og «det er rekordmange rike i landet vårt». Det toppet seg i 2021 da 3.600 personer hadde en netto ligningsformue på over 100 millioner kroner, sier Vedum.

  Det er mulig det er slik, og det underbygges også av utviklingen på Kapitals 400-liste, men det viktige og avgjørende er hvordan det går videre etter at de rødgrønne overtok i 2021 og eierbeskatningen er doblet.

  Hvis det er ros å gi for flere rike, må den gis til Solberg-regjeringen. Nå flykter jo de rike.

  Finansministeren sier han ikke vil fjerne formuesskatten, «fordi det vil flytte skattebyrden fra de rikeste til folk flest».

  Vedums glansnummer nå er at 24.800 personer vil bli nullskatteytere hvis formuesskatten fjernes. Tallet har finansministeren sikkert fått fra sitt embedsverk, men det skurrer for oss.

  Det høres ut som en eventyrfortelling.

  De rike, med stor ligningsformue, har som oftest pengene i aksjer og eiendom, og hvis formuesskatten fjernes, vil trolig samtlige likevel måtte betale eiendomsskatt. Opp til syv promille.

  Nyllskatteytere blir de ikke. De kan ikke bli det. Alle rike har hytter og boliger.

  De rike aksjeeierne sitter ofte også i styrene hvor de har sin formue, og det blir det styrehonorarer av, og da er det enda vanskeligere å bli nullskatteyter.

  Det slutter ikke der heller. De gamle og rike får pensjoner ( vi får 450.000 kroner fra Folketrygden), så en karriere som nullskatteyter ser vi ikke for oss.

  Vi tror rett og slett at finansminister Trygve Slagsvold bløffer med de 25.000 potensielle nullskatteytere.

  SVs finanspolitisk talskvinne, Kari Elisabeth Kaski, har brukt samme tall og argumentasjon ved en rekke anledninger, men det ser ut til å være et konstruert tall.

  Et spøkelse, rett og slett.