<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Ikke mye igjen av Russland etter dette

Polens utenriksminister Radoslaw Sikorski lot Russland få høre det i FNs sikkerhetsråd fredag, og mottar internasjonal hyllest.

Publisert 26. feb. 2024 kl. 13.30
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 498 ord
RUSSLAND-TIRADE: Fra Polens utenriksminister Radoslaw Sikorski i FNs sikkerhetsråd fredag. Foto: NTB

Ukraina-krigen gikk i helgen inn i sitt tredje år, en krig Russland og president Vladimir Putin har beskrevet som en fortsettelse av krigen mot Nazi-Tyskland og mot Ukrainas «statsstyrte naziregime.»

PUTINS MANN: Russlands FN-ambassadør Vasilij Nebenzya. Foto: NTB

I FNs sikkerhetsråd i New York fredag gikk Polens utenriksminister Radoslaw Sikorski ifølge Bloomberg hardt til verks da han svarte på et innlegg fra Russlands FN-ambassadør Vasilij Nebenzya. Fire minutter brukte Sikorski i et forsøk på «å rette opp» ambassadørens uttalelser, og å avvise argumentene Russland gjentatte ganger har brukt i sin rettferdiggjøring av krigen.

Utenriksministeren dro de historiske linjene og minnet ambassadøren om hvordan Sovjetunionen sammen med Nazi-Tyskland angrep Polen i 1939, og spurte om et mislykket russisk forsøk på å ta Warszawa i august 1920 var en ferietur.

«Sannheten er at for hver gang Russland ble invadert, har Russland invadert ti ganger. Men det finnes gode nyheter. Etter hver fiasko ble det innført reformer», uttalte Sikorski.

Carl Bildt: – En klassiker

Talen har gjort den polske utenriksministeren til en sensasjon over natten, påpeker Bloomberg, som mener øyeblikket kan bli et av de mest fremtredende i debatten om Ukraina-krigen. 

HYLLER SIKORSKI: Sveriges tidligere statsminister Carl Bildt. Foto: NTB

Lovordene har haglet på X (tidligere Twitter). Sveriges tidligere statsminister Carl Bildt beskrev i et innlegg talen som «en klassiker», og at «det ikke er mye igjen av Russland etter dette.» Den britiske historikeren Timothy Garton Ash karakteriserte den som «en for generasjonene», mens Wolfgang Ischinger – tidligere tysk diplomat og leder av Münchens sikkerhetskonferanse – kom med hyllesten «Bravo Radek. Vi forventet ikke noe mindre fra deg.»

Enda en nazi-referanse

Dette er ifølge nyhetsbyrået langt fra første gang Sikorski markerer seg med frittalenheten som før har reist spørsmål om hvor egnet han er til å tjene som Polens øverste diplomat. Som medlem av Europaparlamentet vekket han i 2022 harme ved å antyde i et innlegg – som senere ble fjernet – at USA var ansvarlig for eksplosjonene som skadet Nord Stream 2-rørledningen i Østersjøen.

Utenriksministeren har også sammenlignet Nord Stream med Molotov/Ribbentrop-pakten som delte opp Polen mellom Tyskland og Sovjetunionen før andre verdenskrig.

Sikorski har vært minister i flere polske regjeringer, og skaffet seg et navn internasjonalt da han ble en av forhandlerne i Kyiv i 2014, dager før Ukrainas da russiskstøttede president Viktor Janukovitsj flyktet landet. Et kamera skal den gang ha fanget opp Sikorskis uttalelser til opposisjonslederne om å godta en avtale eller «dere vil alle være døde.»