<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nær støttepakke på 57 milliarder

En støttepakke på fem milliarder euro skal være nær å bli vedtatt av EU, etter lang tids arbeid med å skaffe midlene.

  Publisert 12. mars 2024 kl. 19.04
  Oppdatert 12. mars 2024 klokken 19.28
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 134 ord
  FYLLER PÅ: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy, får trolig nye EU-midler til forsvar fra Russland Ukraine Presidency

  Det melder Financial Times.

  De nye midlene, som tilsvarer 57 milliarder kroner, skal fylle på et fond som brukes til å finansiere militært utstyr til ukrainsk bruk på bakgrunn av den russiske invasjonen som har pågått i over to år nå. 

  Avtalen, som ventes formelt godkjent av medlemslandene på onsdag, gir friske midler til kjøp av militært utstyr fra EU-land som deretter leveres til Ukraina. Våpenprodusenter innenfor unionen prioriteres som leverandører.

  Fondet er kjent som «European Peace Facility», grovt oversatt til «europeisk fredstilrettelegging». Fondet ble lansert i 2021 og støtter militære operasjoner som er i unionens interesser i land utenfor Natos jurisdiksjoner.

  Opprinnelig var fondet på 5,6 milliarder euro, men det har siden blitt fylt opp etter hvert som Ukraina-krigen har gått sin gang. Nå er de gjenstående beløpene lavt nok til at en ny påfylling er nødvendig.