<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Brenna om ny heltidsrapport: – Vi sløser med folk og ressurser

En ny heltidsrapport viser titusener av deltidsansatte ønsker mer jobb. Sløsing med folk og ressurser, mener arbeids- og inkluderingsministeren.

Publisert 10:00 13. mars 2024
Oppdatert 10:21 13. mars 2024
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 188 ord
ARBEIDS- OG INKLUDERINGSMINISTER: Tonje Brenna. Hun vil ha flere inn fast jobb, og mener det sløses med folk og ressurser. Foto: NTB

– Vi har 30.000 årsverk i reserve dersom alle som ønsker å jobbe heltid, får muligheten til det. Det er nøyaktig like mange sykepleiere vi vil trenge i 2040. Vi sløser med folk og ressurser når noen går ufrivillig deltid, sier arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap).

Heltidsrapporten utarbeidet av Oslo Economics viser at omtrent 20 prosent av sysselsatte i Norge jobber deltid. Summerer man opp hvor mange av disse som ønsker å jobbe mer, utgjør det 30.000 årsverk.

Flere virksomheter svarer at de ønsker å redusere omfanget av deltid, men at det er vanskelig å få til i praksis. Det argumentet kjøper ikke Mette Nord, lederen i Fagforbundet.

– Kommuner og andre arbeidsgivere må ta seg sammen. Det er ikke mer krevende å få en turnus til å gå opp enn å måtte jakte vakter og jobbe flere steder for å ha ei lønn å leve av, eller være nyutdannet helsearbeider med ikke en eneste heltidsstilling å søke på, sier Nord.

Brenna sier regjeringen ønsker flere heltidsstillinger.

– Velferd og verdiskaping i framtida er avhengig av at mange av oss jobber. Flere må jobbe heltid, og flere arbeidsgivere må sørge for heltidsstillinger.

(NTB)