<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Opposisjonen protesterer mot fengsling av ledere i India

Opposisjonen i India hevder landet er i ferd med å bli et autokrati under statsminister Narendra Modi og hans hindunasjonalistiske BJP-parti.

  Publisert 31. mars 2024 kl. 14.36
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 172 ord
  SNART VALG: Opposisjonen i India demonstrerte søndag i New Delhi i protest mot statsminister Narendra Modi og hans hindunasjonalistiske BJP-parti. Neste måned er det valg i verdens største demokrati. Foto: NTB

  Søndag demonstrerte tusenvis i hovedstaden New Delhi, i protest mot at flere ledende opposisjonspolitikere den siste tiden er fengslet.

  Tidligere i måneden ble Arvind Kejriwal, sjefminister i Delhi og en sentral opposisjonsleder, pågrepet, anklaget for å ha tatt imot bestikkelser i forbindelse med utdeling av skjenkeløyver.

  Kejriwals kone Sunita deltok under demonstrasjonen og leste opp en uttalelse fra ektemannen.

  – Vi må bygge et nytt India med rettferdighet for alle, lød hans budskap.

  Nærmere 1 milliard indere kan avgi stemme under valget, som innledes 19. april og skal gå over seks uker.

  – Dette landet beveger seg i retning av et autokrati. Denne enmannsregjeringen ruinerer landet, sier lederen av partiet Shiv Sena, Uddhav Thackeray, med henvisning til statsminister Modi.

  Politiske observatører tror imidlertid at utfallet av valget er gitt, og at BJP vil gå seirende ut.

  Opposisjonsalliansen – Indian National Developmental Inclusive Alliance (India) – nekter imidlertid å gi opp kampen.

  – Dette er en kamp for å redde India. Dersom BJP fortsetter ved makten vil de oppheve grunnloven, advarte Kongresspartiets leder Rahul Gandhi under søndagens demonstrasjon.

  (NTB)