<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ytre høyre-partiet AfD nest størst i EU-valget i Tyskland

AfD på ytre høyre fløy går markant fram og blir nest største parti i EU-valget i Tyskland, ifølge valgdagsmålinger. Også i Østerrike går de høyreradikale fram.

Publisert 9. juni
Oppdatert 9. juni
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 193 ord
GÅR TILBAKE: Forbundskansler Olaf Scholz' sosialdemokratiske parti, SPD, synker til 14 prosent. Foto: Bloomberg

Målingen gir partiet en oppslutning på 16,5 prosent, mot 11 prosent for fem år siden. Konservative CDU/CSU holder som ventet stand som største parti, men går tilbake fra 29,5 til 28,9 prosent.

Det sosialdemokratiske partiet til statsminister Olaf Scholz, SPD, går tilbake fra 15,8 prosent i 2019 til 14 prosent i årets valg.

Målingen gir 12,5 prosents oppslutning til De grønne og 5 prosent til høyreliberale FDP, som begge er med i Scholz' koalisjonsregjering. De grønne er partiet som synes å ha gått mest tilbake, fra 20,5 prosent.

Det nye populistpartiet BSW til Sarah Wagenknecht, som brøt ut av venstrepartiet Die Linke, får mellom 5,5 og 6 prosent. Die Linke ender på bare 3 prosent.

I Østerrike viser prognosene at høyreradikale Frihetspartiet (FPÖ) går fram med 10 prosentpoeng til 27 prosent, mens konservative ÖVP går like mye tilbake, til 23,5 prosent. Sosialdemokratene SPÖ er hakk i hæl med 23 prosent.

Det østerrikske Miljøpartiet ligger an til å få 10,5 prosent, like mye som liberale Neos.

Dersom prognosene slår til, er det første gang at det innvandringskritiske Frihetspartiet blir største parti i et østerriksk valg.

Tyskland har 96 plasser i EU-parlamentet, mens Østerrike har 20 av de til sammen 720 plassene.