<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Eide frykter for WTOs fremtid under Trump

Verdens handelsorganisasjon (WTO) kan gå fra syk til døende hvis Donald Trump igjen blir president i USA, mener utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).

Publisert 17. juni
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 164 ord
BEKYMRET: Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) er bekymret for tilstanden i Verdens handelsorganisasjon (WTO). Foto: Terje Pedersen / NTB

– Det er den mest alvorlige krisen i organisasjonens historie, sier utenriksministeren til Dagens Næringsliv.

Organisasjonen jobber for å bryte ned tollbarrierer og for å holde orden på verdens frihandel. Men de siste årene har en del av utviklingen i verden gått motsatt vei.

Både USA og EU har for eksempel åpnet for å innføre svært høy toll på kinesiske elbiler.

– Kinas vekst har gjort at USA har gått fra å være frihandelens fyrtårn og største forsvarer til å bli dens største motstander, sier Eide.

Kina har på sin side klaget USA inn til WTO for blant annet konkurransevridende subsidiering av elbilindustrien.

Noe av problemene i WTO skyldes at USA har satt et ankeorgan i organisasjonen ut av spill. Eide tror dette vil være løst i desember dersom Joe Biden vinner presidentvalget i USA.

Skulle derimot Donald Trump vinne valget, mener han WTOs framtidsutsikter er dårlige.

– Da er organisasjonen enda mer syk, da nærmer den kroniske lidelsen seg terminaltilstand. Nå er den på «life support», sier Eide til DN.

(©NTB)