<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Binde renten nå?

Publisert 29. sep.
Oppdatert 3. okt.
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 372 ord
Sentralbanksjef Ida Wolden Bache. Foto: Are Haram

Dette var Trygve Hegnars leder mandag 30. september 2024.

Norske husholdninger liker ikke å binde renten. Mens husholdningene i USA gjerne binder boliglånsrenten i 20 og 30 år, er det mindre enn fem prosent i Norge som binder renten på boliglånet.

Det er åpenbart at de som var så heldige eller dyktige at de bandt renten i 2021 da styringsrenten var 0 prosent, har tjent godt på det, med renteoppgangen til 4,5 prosent.

På den annen side er det en allmenn oppfatning at de fleste som har bundet renten de siste tiårene, har tapt på det. Så hvorfor bry seg nå?

Fordi rentebildet er og vil være spennende de kommende årene.

Land etter land melder om en prisvekst på 2-tallet, og under dette også, og sentralbank etter sentralbank, inkludert Norges Bank, vil trolig senke styringsrentene. Renten er, på bred basis, fallende. Det er derfor man kan binde et boliglån i tre år til 4,2 prosent, mens gjennomsnittlig boliglånsrente ligger rundt seks prosent.

I realiteten får man et rentekutt på halvannet prosentpoeng (seks kutt) på et fat. Forskjellen på fast og flytende rente er stor.

Makroøkonomene tenderer til å si at rentene vil øke fremover, og da vil en binding til fire prosent i 3-5 år være klok politikk. Man kan knapt tape på det.

Men i Norge har ikke sentralbanksjef Ida Wolden Bache en gang startet rentekuttene. De skal ikke komme før i mars 2025 (i beste fall). De som binder renten lavt, har gode odds.

Vi behøver ikke frykte en renteoppgang de nærmeste årene (alt kan skje). I hvert fall er det slik nå at de som binder renten nå eller litt frem i tid, neppe blir tapere. De har sikret seg til en lav kostnad.

Mange flere burde selvfølgelig bundet renten da styringsrenten var null og litt over, men vi har vært indoktrinert at fastlån ikke lønner seg. Og nordmenn liker å spekulere i renten.

Alle tror og vet at Norges Bank skal ha renten ned. Det motsatte vil bli et sjokk. Opp fra 4,5 prosent? Da vil de som binder renten i dag, bli de store vinnerne. Så lett er det imidlertid ikke.

Renten skal ned. Galt er det ikke å binde på dagens nivå, men det kan bli bedre.

Sentralbanksjefen avviker ikke fra sin og bankens kurs: Lav prisvekst. Lav rente.