Ber Statkraft slutte med spekulasjon: Fire tradere tjente 266 millioner kroner

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum ber næringsministeren stanse tradingvirksomheten til Statkraft. Han reagerer på at fire tradere fikk bonus på 266 millioner.

Publisert 15. feb.
Article lead
+ mer
lead
VIL HA STOPP: Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum vil endre på retningslinjene til Statkraft og få slutt på tradingvirksomhet. Foto: NTB
VIL HA STOPP: Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum vil endre på retningslinjene til Statkraft og få slutt på tradingvirksomhet. Foto: NTB

– Næringsministeren bør si at man skal fase ut tradingvirksomheten i Statkraft. Det er ikke ønskelig, sier Vedum til NTB.

Senterpartiets leder har sett seg lei av at Statkraft driver med omfattende trading i det europeiske strømmarkedet.

Fredag kunne Dagens Næringsliv fortelle at fire Statkraft-tradere i Tyskland fikk utbetalt 66,5 millioner kroner hver i lønn, til sammen 266 millioner kroner i 2023.

De høye bonusene er omtalt tidligere, men nå har avisen fått ut informasjon om hvor mye hver ansatt fikk. Statkraft har beklaget det høye nivået, og lagt om på bonussystemet sitt.

– Vi må være tydelige på hvilket formål Statkraft skal ha. Hovedformålet må være å produsere ren og stabil energi til den norske befolkningen. Den norske stat bør ikke være en stor krafttrader og ta ut store gevinster på varierende strømpriser, sier Vedum.

– Hadde diskusjoner i regjeringen

Han ønsker seg stabile og lave strømpriser.

– I en trader-logikk så er varierende strømpriser er en fordel, for da har du større marginer å trade på.

Sp-lederen har nå sendt et skriftlig spørsmål til næringsminister Cecilie Myrseth (Ap), der han spør om hun mener det er riktig at Statkraft skal tjene store summer på å spekulere i kraftmarkedet.

– Du var finansminister da disse bonusene ble utbetalt. Hvorfor gjorde du ikke noe med det da?

– Vi hadde mange diskusjoner på kraft da vi var i regjering. Men vi hadde ansvar for ulike departementer, og vi hadde ikke ansvar for næringsdepartementet. Jeg har ikke noe behov for å kritisere næringsministeren eller andre partier. Jeg har bare lyst til å gjøre noe med det og få flertall for en endring.

Vedum påpeker at grunnen til at Senterpartiet gikk ut av regjeringen i forrige uke, var et ønske om å legge om kraftpolitikken.

Statkraft

Statkraft opplyser i en epost til NTB at de i 2024 hadde en bred gjennomgang av markedsoperasjonene sine i lys av debatten om de høye bonusene til enkelte tradere.

– Vi forstår godt at folk reagerer på de nivåene. Ordningene ble endret fra 2023, sier pressetalsperson Lars Magnus Günther.

Han avviser at trading fører til høyere kraftpriser eller svingninger.

– Tvert imot vil mye handel redusere svingninger i markedet. Handelsvirksomheten er dessuten viktig fordi den gir kraftkrevende industri tilgang til langsiktige kraftkontrakter og risikoavlastning i turbulente tider.

Vil endre retningslinjer

Statkraft er Europas største produsent av fornybar energi. Det statseide selskapet er i såkalt kategori 1. Målet de har fått av staten er derfor å tjene mest mulig penger over tid.

Denne uken leverte Senterpartiet et forslag i Stortinget om å endre på disse retningslinjene.

– Vi mener at Statkraft bør ha et bredere samfunnsformål, at målet må være å produsere mest mulig energi til det norske markedet, sier Vedum.

Vil investere mer i Norge

De neste årene har Statkraft planer om å investere mellom 44 og 67 milliarder kroner i Norge for å oppgradere vann- og vindkraftverk. Vedum ønsker enda mer.

– Vi mener at Statkraft skal kunne jobbe internasjonalt, men at hovedformålet må være enda større investeringer i Norge. Selskapet bør ha lavere avkastningskrav til en del av de nye vannkraftoppgraderingene, slik at det blir realisert flere vannkraftprosjekter i Norge.

Og tradingen vil Vedum ha bort.

– Selvfølgelig må Statkraft kunne selge og handle kraft i markedet, men ikke denne krafttradingen der man får enorme marginer fordi man spekulerer og investerer i prisvariasjon, sier han.

Tjente 22 milliarder

Statkraft slår overfor NTB fast at vannkraft er ryggraden i selskapet, og at vannkraften drar nytte av og fungerer i samspill med de andre delene av virksomheten.

– De siste fem årene har handelsvirksomheten i Statkraft (trading and origination) oppnådd et resultat før skatt på 22 milliarder kroner, som vi har reinvestert i lønnsom fornybar energi og betalt som utbytte til staten, sier Günther.

Næringsdepartementet opplyser til NTB at næringsministeren vil svare Vedum på vanlig måte i Stortinget på spørsmålet hans om Statkrafts tradingvirksomhet.

– Vi forstår godt at det kommer reaksjoner på de ordningene som Statkraft tidligere har tilbudt til deler av sine ansatte innenfor trading, sier statssekretær Tomas Norvoll (Ap) i departementet.

Han viser til endringene som er gjort i bonusordningene, og at det er styret og ledelsen i selskapet som har ansvar for dette.

– Ingen motsetning

– Rammene for statens eierskap i Statkraft fremgår av eierskapsmeldingen, en melding som ble lagt fram da Sp var en del av regjeringen, påpeker Norvoll.

Han mener at det ikke finnes noen motsetning mellom Statkrafts markedsoperasjoner og produksjonen av fornybar energi, også i Norge.

– Selskapets markedsoperasjoner kan bidra med betydelig inntjening for selskapet. Dette er midler som også bidrar til utbytte fra Statkraft og til statsbudsjettet.

Finans
Politikk

Informasjon om bruk av AI