– Rammer USA hardere enn Kina

Det er primært amerikanske importører som betaler USAs toll på kinesiske varer. Og fredag slo Kina kraftig tilbake. – Nivået på tollsatsene bety ikke noe lenger, sier Kelly Chen i DNB Markets.

Publisert 11. apr.
Article lead
ESKALERER: Handelskrigen mellom USAs president Donald Trump og Kinas president Xi Jinping. Foto: NTB

Mens 75 andre land er innvilget en pause, når handelskrigen mellom USA og Kina stadig nye høyder. Torsdag bekreftet Det hvite hus at tollsatsene på kinesiske varer er 145 prosent.

Og fredag kunngjør Kinas finansdepartement ifølge flere internasjonale medier, som Bloomberg og Reuters, at landet vil høyne tollen på alle amerikanske varer fra 84 til 125 prosent fra 12. april.

– Tollsatsene ikke betyr noe lenger

– Det fyres fra begge kanter, og vi har nå kommet til en punkt hvor nivået på tollsatsene ikke betyr noe lenger, sier seniorøkonom Kelly Chen i DNB Markets i en kommentar til Finansavisen.

I fredagens morgenrapport, før Kinas seneste opptrapping, hevdet hun at den amerikanske 145 prosent-tollen i første omgang rammer USA hardere enn Kina.

– Jeg tror Kina gjerne vil gjøre avtaler, men på sine premisser. Kostnadene amerikansk økonomi må bære som følge av denne tollkrigen er mye høyere enn for kinesisk økonomi. Det amerikanske samfunnet evne til å bære kostnadene er svakere enn for det kinesiske, fortsetter hun.

– Amerikanske importører betaler

Dette forklarer Chen først og fremst med at USAs president Donald Trump må ta hensyn til rentemarkedet, slik han gjorde det da han satte de gjensidige tollsatsene på pause.

– Trump skal dessuten inn i en mellomvalgsperiode (mid-term) om ikke mange kvartaler. For Kina tror jeg at myndighetene, når det gjelder denne typen eksterne sjokk, har bedre ryggdekning enn før. Dette er ikke minst grunnet det kinesiske samfunnets evne til å finne sammen og stå imot i turbulente tider, sier hun og legger til at hun tror forhandlingene mellom USA og Kina vil ta lang tid. 

Om 145 prosent-tollen skrev Chen i fredagens morgenrapport at «importører betaler den, selv om kinesiske produsenter kan kutte prisene noe. Foreløpig viser kinesiske produsentpriser kun små fall, og svekkelsen av renminbien har vært beskjeden. Dette betyr at kostnadene primært bæres av amerikanske importører. USA kan ikke raskt erstatte Kinas produksjon, mens Kina lettere kan stimulere innenlandsk etterspørsel.»

Valutakrysset USDCNY står fredag ettermiddag i 7,32, omtrent det samme som i januar før president Donald Trump ble innsatt.

FØLGER TOLLKRIGEN: Seniorøkonom Kelly Chen i DNB Markets. Foto: Stig B. Fiksdal/DNB

Den kinesiske tollmur?

Chen mener det i løpet av de neste 90 dagene blir spesielt viktig å følge med på USAs forhandlinger med alle andre land enn Kina, og at tollpausen kan gi selskaper insentiv til å bygge varelager. 

«Når USA setter 145 prosent toll på varer fra Kina, men kun 10 prosent fra flere andre land, lønner det seg for importørene å få inn varene via andre land. Derfor er Trumps forhandlinger med disse andre landene utenom Kina langt mer avgjørende på kort sikt», skrev DNB Markets-økonomen fredag morgen.

– Hvis Trump ikke vil importere noe fra Kina, men fortsatt ta imot kinesiske varer via andre land, så har han i prinsippet backet ned. Det kan i så fall tyde på at verden ikke vil bli seende altfor gal ut, supplerer hun overfor Finansavisen fredag ettermiddag.

På den annen side kan Trump, som Chen skriver i sin rapport, «også bruke de 90 dagene til å be land om å bli med på en felles tollmur mot Kina, for å isolere landet.»

To tydelige spor

Om Kinas videre handlingsplan, hvorav en del altså har spilt seg ut fredag, peker Chen på to tydelige spor.

– På den ene siden svarer Kina hardt på USAs tiltak, med eksportrestriksjoner og økte tollsatser. På den andre siden styrker Kina kontakten med nye vekstmarkeder og regionale handelspartnere, sier hun.

Chen trakk i morgenrapporten frem at den europeiske frykten for store volumer av billige, kinesiske varer tidligere denne uken ble tatt opp i en telefonsamtale mellom EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen og Kinas statsminister Li Qiang.

Samtidig melder Reuters nå at EU og Kina skal innlede forhandlinger om å fjerne EU-tollen mot Kinas elbiler, mot heller en fastsatt «minstepris».

I Saudi-samtaler

Nyhetsbyrået skriver også at Kinas handelsminister Wang Wentao torsdag var i separate videomøter med sine  saudi-arabiske og sørafrikanske motparter for å utveksle synspunkter på hvordan å svare på USAs regime med gjensidige tollsatser, og viser til en uttalelse fra det kinesiske handelsdepartementet fredag.

En styrkelse av det bilaterale samarbeidet innen økonomi og handel var et tema overfor begge landene.

Med Saudi-Arabias handelsminister Majid bin Abdullah al-Qasabi tok Wang opp samarbeidet med landene i Gulf Cooperation Council (GCC), mens rollene G20 og BRICS har i verdenshandelen ifølge Reuters ble nevnt under samtalen med Sør-Afrikas handels- og industriminister Parks Tau.

Politikk

Informasjon om bruk av AI