Trumps skatteløfter

Dette var Trygve Hegnars leder mandag 5. mai 2025.
Under et arrangement i Michigan forleden lovet president Donald Trump at han de nærmeste uker og måneder skal lansere store skattekutt. Trolig er det motstanden mot de nye tollavgiftene som har ført oppslutningen om Trump stadig videre ned, som tvinger presidenten til å komme med noen gladnyheter.
Det blir ikke skatt eller lite skatt på tips, trygder og overtid, sa Trump.
Tips var også et poeng i valgkampen, uten at noen klarte å fortelle hvorfor akkurat inntekt fra tips skal være skattefritt. Men det har vært tema i norsk skattedebatt også.
Hvilke trygder som skal bli skattefrie, sier Trump ikke noe om, og at all overtid skal bli skattefri, er helt urealistisk. Mye lønnet arbeid vil bli omklassifisert til overtid.
For selskaper er skatten i dag 21 prosent (Trump 1 fikk den kraftig ned) på føderalt nivå, og mange stater har ekstra skatt, men selskapsskatten anses som normal.
For personinntekter er det stor bredde, med 0 prosent for lave trygdeytelser, til 37 prosent for inntekt over 609.000 dollar. Kapitalgevinster varierer fra 0 prosent til 15 og 20 prosent avhengig av eiertid, størrelse med mer. Så må vi legge på eiendomsskatter med et par prosent de fleste steder.
Skattebildet er ikke langt fra det vi kjenner fra Europa.
Det er ikke lett å se hvordan Trump skal få økt oppslutning på grunn av dette.
Selskapsskatten er vel der vi kan forvente den, og inntektsskatten litt høyere enn i Norge.
Problemet for Trump og republikanerne nå, er at det går klart dårligere for amerikansk økonomi. Et fall i BNP på 0,3 prosent i 1. kvartal er alvorlig og alt tyder på at USA er på full fart inn i en resesjon. Trump viser til at han ikke har noe ansvar for 1. kvartal i år, for han tiltrådte den 10. januar. Mange viser til at både forbrukere og næringsliv begynte å ta affære basert på hva han sa lenge før han tiltrådte. Det tror vi det er noe i.
Hovedproblemet for Trump, er at consumer confidence er på det laveste nivå på fem år.
Kunder i hele verden kjøper mindre i USA enn de gjorde før. Færre flybilletter fra Oslo til New York, fra Europa til USA, og importører i USA har fremskutt kjøp i utlandet for å unngå amerikansk toll.
Tesla-salget faller 60-70 prosent i mange land. Det blir verre for hver dag.
Dette vil ikke Donald Trump klare å rette opp ved skattekutt. Vi forstår likevel at han prøver.
Hele tollpolitikken må endres, og tilbaketoget må komme raskt.
2. kvartal kan gi resesjon. Dessverre.