Meninger

Hvordan effektivisere offentlig sektor med 100 milliarder?

Her er noen områder som kan vurderes, med eksempler på mulige tiltak.

Publisert 13. mai
Article lead
+ mer
lead
OMORGANISERING, PRIORITERINGER OG REFORMER: Det er mulig å få til effektivisering av offentlig sektor om man vil, mener artikkelforfatteren. Foto: NTB
OMORGANISERING, PRIORITERINGER OG REFORMER: Det er mulig å få til effektivisering av offentlig sektor om man vil, mener artikkelforfatteren. Foto: NTB

For å spare 100 milliarder kroner i offentlig sektor kreves det en kombinasjon av omfattende og målrettede tiltak. Det finnes ingen enkel løsning, og det vil sannsynligvis innebære vanskelige prioriteringer og potensielt upopulære beslutninger. Her er noen områder som kan vurderes, med eksempler på mulige tiltak:

1. Effektivisering og omorganisering:

  • Digitalisering og automatisering: Implementere digitale løsninger for å effektivisere administrative prosesser, redusere papirarbeid og automatisere rutineoppgaver i ulike sektorer (helse, utdanning, forvaltning). Dette kan frigjøre ressurser og redusere behovet for manuell arbeidskraft.
  • Sammenslåing av administrative enheter: Vurdere sammenslåing av mindre kommuner, fylkeskommuner eller statlige etater for å redusere overlappende administrative funksjoner og stordriftsfordeler.
  • Lean-prinsipper og prosessoptimalisering: Implementere metoder for kontinuerlig forbedring og effektivisering av arbeidsprosesser i alle deler av offentlig sektor for å redusere sløsing med ressurser og tid.
  • Konkurranseutsetting: Vurdere konkurranseutsetting av flere offentlige tjenester der det er hensiktsmessig og kan føre til kostnadsreduksjoner uten at det går på bekostning av kvalitet. Dette krever grundige analyser og kvalitetskontroll.

2. Prioritering og omdisponering av ressurser:

  • Gjennomgang av offentlige oppgaver: En grundig evaluering av alle offentlige oppgaver for å vurdere relevans, effektivitet og om det er oppgaver som kan reduseres, avvikles eller utføres på en annen måte.
  • Strammere budsjettdisiplin: Innføre strengere budsjettkontroller og mekanismer for å sikre at budsjettene overholdes i alle deler av offentlig sektor.
  • Omfordeling av midler: Flytte ressurser fra områder med lavere prioritet eller ineffektiv ressursbruk til områder som er viktigere eller har større behov. Dette krever politiske prioriteringer.
  • Reduksjon av subsidier: Gjennomgå og redusere eller avvikle ulike former for subsidier som ikke lenger er hensiktsmessige eller effektive.

3. Reformer i velferdsstaten:

  • Pensjonsreform: Vurdere ytterligere justeringer i pensjonssystemet for å sikre bærekraft på lang sikt, for eksempel økt pensjonsalder eller endringer i opptjeningsregler.
  • Helsereform: Se på muligheter for å effektivisere helsetjenesten, for eksempel gjennom mer forebygging, bedre samhandling mellom ulike nivåer, bruk av teknologi og alternative finansieringsmodeller.
  • Trygde- og stønadsordninger: Gjennomgå og eventuelt justere ulike trygde- og stønadsordninger for å sikre at de er målrettede, effektive og ikke skaper unødvendig passivitet.
  • Arbeidsmarkedstiltak: Satse på aktive arbeidsmarkedstiltak som får flere i arbeid og reduserer avhengigheten av trygdeytelser.
  • Konsekvensanalyse: Alle foreslåtte tiltak må analyseres grundig for å vurdere de økonomiske, sosiale og politiske konsekvensene.

Hans Edvardsen

Siviløkonom med mastergrad i styring og ledelse av offentlig eid virksomhet

Politikk

Informasjon om bruk av AI