<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
NY MODELL: Dyson V15 Detect kombinerer teknologi som gjør kanskje verdens kjedeligste oppgave langt mer interessant. Foto: Dyson

Dyson V15 Detect er en liten åpenbaring

Dyson har kanskje laget verdens mest interessante støvsuger.

Publisert 7. okt. 2021 kl. 19.44
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 633 ord

Hva har egentlig fem års utvikling å si når det er snakk om en støvsuger? Ganske mye, viser det seg, når produsenten er britiske Dyson.

For dette er det quirky støvsugerselskapet eid av Storbritannias rikeste mann – Sir James Dyson – som laget 5.000 prototyper før han lanserte selskapets første modell i 1993.

Både Dyson og verden er kommet et stykke videre siden den gang. Og selv om det i dag - som den gang - handlet om poseløse støvsugere, er trådløse maskiner name of the game nå.

Den første Finansavisen testet kom i 2016. Etter å ha testet den siste utgaven, Dyson V15 Detect, viser selskapets flere tusen ingeniører at de har fått utrettet en hel del på fem år.

Masse kraft

Tidligere utgaver har vært begrenset til to manuelle hastigheter; Lavere effekt for harde gulv og full styrke for tepper og mykere underlag. Dette påvirker batteriets varighet ganske dramatisk, og mer enn halverte kjøretiden.

V15 Detect er selskapets kraftigste støvsuger hittil, og den manuelle switchen er erstattet med adaptiv sensor som føler seg frem til hvor mye styrke som er nødvendig, avhengig av partikkelstørrelse og motstand. Dette bidrar til både bedre batteritid og mindre støy.

V15 Detect har fått et nytt og større batteri, som ved hjelp av støvsugerens reduserte strømforbruk nå skal vare i opptil én time. I vår test klarte vi aldri mer enn 45 minutter, men tre kvarter er seriøst mye støvsuging. Det rekker, og skulle du trenge mer, er batteriet i den nyeste utgaven blitt utskiftbart og kan kjøpes ekstra ved behov.

Laser av støvet

En av de store endringene fra tidligere er at mens du før måtte ta til takke med tre lysdioder for å se gjenværende batteri, får du i siste utgave en LCD-skjerm på toppen av maskinen. Skjermen er der av to grunner; man får oppgitt brukstid med en timer som teller ned, samtidig som et søylediagram viser hva slags partikler støvsugeren tar inn.

Støvbeholderen er også blitt større og tiltet i retningen av støvsugerhodet, som nå kan tømmes rett i søppelbøtta når den er full. Dyson ble grunnlagt på ideen om poseløse støvsugere fordi de reduserer maskinens effekt, og det merkes knapt hvorvidt støvsugeren er tom eller full.

Vedlagt i Absolute-utgaven kommer også en gedigen pakke ekstrautstyr for spesifikke bruk. Blant dem er en konisk børste som skrur menneske– og dyrehår mot den smalere enden og sender dem inn i støvkammeret i stedet for å bli sittende fast i børsten.

Flere av de andre må du google bruksanvisningen for å skjønne hva er, men det meste er der for en grunn.

Laser-sjokk

Den største nyheten Dyson presenterer denne gang, og som etter vår mening også selger maskinen, er kanskje maskinens enkleste og rimeligste teknologi.

Navnet «Detect» er ikke bare der fordi den måler støvpartiklenes størrelse, men også på grunn av det medfølgende Laser Slim Fluffy-hodet. Dette myke endestykket beregnet på harde gulv har en klasse 1 laserdiode montert 7,2 millimeter over bakken med en 1,5 graders vinkling som projiserer en grønt lys foran maskinen. Med 90 graders vinkling lyser laseren opp støv og partikler du ikke klarer å se med det blotte øyet og avslører hvorfor du i det hele tatt må støvsuge med jevne mellomrom.

Den får de totalt urealistiske mopp-reklamene du ser på TV til å virke genuine, og viser samtidig hvor mye renere det blir etter å ha støvsuget.

Og av nevnte grunner er Dyson V15 Detect en liten åpenbaring. Den overrasker deg ved å vise deg hvor mye støv som faktisk samles opp i løpet av en dag og viser deg for den grisen du er. Den poengterer også hvorfor inneklimaprodukter er blitt en voksende kategori. Men mest av alt gjør den kanskje verdens kjedeligste oppgave hakket mer interessant. Skremmende nødvendig og raskt.

Slett ikke verst for 7.500 kroner.