<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
MILITÆR: Sjöö Sandström UTC Skydiver ble opprinnelig utviklet i samarbeid med det svenske flyvåpenet. Foto: Sjöö Sandström

Svensk Top Gun-klokke

Sjöö Sandström feirer ti år som leverandør til svenske jagerflypiloter.

Publisert 2. jan. 2022 kl. 11.25
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 412 ord

Armbåndsur med militær tilknytning er et kjent fenomen for klokkeinteresserte. Samlerobjekter fra flere tiår tilbake, typisk utstedt til amerikanske, britiske, franske, italienske eller tyske styrker. Mange disse mekaniske klokkene har gitt opphav til moderne relanseringer og nytolkninger, som helt eller delvis fanger forgjengernes historiske sus. Men det finnes også alternativer for de som foretrekker en mer moderne estetikk.

UTC Skydiver fra svenske Sjöö Sandström har hverken mekanisk urverk eller patina, men er likevel en vaskeekte militærklokke. Modellen ble i sin tid utviklet i samarbeid med det svenske flyvåpenet, og bæres av alt flyvende personell. Etter sigende ble Sjöö Sandström forelagt 35 spesifikke kriterier, som resulterte i en robust analog-digital klokke med en rekke nyttige funksjoner.

Inspirert av JAS Gripen

I forbindelse med 10-årsjubileet for UTC Skydiver, slippes nå en spesialutgave av den svenske pilotklokken. Grunnformatet på 44,2 mm er opprettholdt, men materialene og detaljene er endret. For første gang er kassen utført i titan, som gir en betydelig vektreduksjon over den eksisterende standardmodellen i rustfritt stål. Stål er imidlertid brukt i både bezel og baklokk, men er for anledningen gitt en svart DLC-belagt finish som går igjen i kronen og knappene.

Urskiven har fargen «Ghost grey», som ifølge produsenten er inspirert av det svenske jagerflyet JAS 39 Gripen. Teksten «Swedish Air Force» og silhuetten av nevnte jagerfly, er mer to mer direkte nikk mot koblingen til svenska flygvapnet. Også den grønne tekstilremmen understreker den militære linken, men kan om ønskelig byttes ut med Sjöö Sandströms solide gummirem. Til tross for at klokken er designet for et liv blant skyene fremfor havets dyp, er UTC Sky Diver vannresistent til solide 100 meter.

GRIPEN: Det svenske jagerflyet JAS 39 Gripen har funnet veien til det mørke baklokket. Foto: Sjöö Sandström

På innsiden av kassen sitter fortsatt samme kvartsverk med analog tidsvisning og digitale funksjoner, som Sjöö Sandström har døpt «SS G5». De analoge viserne sørger for visning av lokaltid, mens ytterligere funksjoner som ekstra tidssone, alarm, automatisk kalender, nedtelling og stoppeklokke, vises digitalt. Klokken har også bakgrunnsbelysning, som gir god lesbarhet selv i mørket.

Koster 25.000 kroner

Sjöö Sandström UTC Skydiver Limited Edition kommer i totalt 100 eksemplarer, hvor hver klokke er unikt nummerert. Tallet er inngravert nederst på baklokket, som i likhet med fronten er dekorert med tidligere nevnte Gripen. Prismessig har UTC Skydiver Limited Edition fått en veiledende pris på 25.400 svenske kroner, som i skrivende stund er nøyaktig det samme i klingende norsk mynt.