<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
KNAPPEHULLET: En liten, men viktig detalj som kan skille klinten fra hveten fra gjelder dressen.   Foto: Getty images

Slik sjekker du om noen har peilig på dress

Hvis det er én detalj på dressen som tegner om bærerens intellekt, da er det knappehullet.

Publisert 3. nov. 2020 kl. 12.13
Oppdatert 3. nov. 2020 klokken 12.13
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 338 ord

Jakkeslaget. Noe av det mest avslørende ved en persons dress. For smal? Uproposjonert? Lite flatterende? Oftere er svaret «ja» enn det er «nei». Dessverre er jakkeslaget gang på gang der de fleste går feil i dressveien. Om vi da ser bort ifra altfor korte jakker, som ender før stumpen. 

Det ser også fryktelig dumt ut.

Jakkeslaget er verdig en artikkel i seg selv. La oss nå først fokusere på én av detaljene (ved jakkeslaget) som virkelig skiller klinten fra hveten: knappehullet. 

«Milanese buttonhole»

Den mest arbeidsintense utformingen en kan gjøre av knappehullet på venstre jakkeslag er den såkalte «milanese»-sømmen. Som navnet indikerer hører det til historien at detaljens opphav var blant italienske skreddere. 

Dens egentlige funksjoner stammer fra da dressjakken fortsatt var ment for å kneppes helt igjen, og dette var knappehullet for den øverste knappen. Det krevde naturligvis litt ekstra styrke for ikke å revne, i de gamle dagers krevende miljøer. 

«Milanese»-sømmen fungerer i praksis som et vanlig knappehull, slik du ser på de fleste jakkeslag i dag, men er kuttet og sydd for hånd med stor finesse og ekstra «tykkelse», i en nokså mye mer elaborert form. Tråden som blir brukt for å styrke sømmen er også sydd gjennom stoffet svært mange ganger. Det skaper en mer taktil effekt rundt knappehullet enn ved andre sømmer. 

Kjennere vet

Som du kanskje skjønner tar det lengre tid å lage en slik detalj enn det du finner i de fleste butikker i dag. Og derfor er det en detalj for kjennere. 

Da vet du det. 

«Milanese»-sømmen er noe du kun ser på skreddersydde dresser, eventuelt i en pent utformet «made-to-measure»-dress (målsøm), om kunden spør spesifikt om det. Billige dresser fra kjeder og masseproduserte merkevarer kan muligens prøve seg på å etterligne denne detaljen, men ser du nøye på sømmen skal det ikke være noen tvil om hvilken som er ekte. 

Mange ferdigproduserte, såkalte «off-the-rack»-dresser, har ikke engang hull i jakkeslaget, kun en billig søm rundt området for å skape illusjonen av en dyrere dress. Kjipt.