<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
NASJONALTØFFEL: Den franske astronauten Patrick Baudry ombord US Discorvery i 1985, ikledd egne «Prins Albert»-slippers, naturligvis fargelagt etter nasjonens flagg.  Foto: Getty images

Dette er årets tøffel

Kaldt inne? Ta på en tøffel da vel. 

Publisert 20. nov. 2020 kl. 21.42
Oppdatert 20. nov. 2020 klokken 21.59
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 377 ord

Vinter på hytta. Bikkjekjaldt om morgenen, før noen har giddet å fyre opp i peisen. 

Vinter hjemme. Litt kaldt på tregulvet. Gidder ikke skru opp varmen. 

Ta på en tøffel da vel. 

Rojal favoritt

Har du ikke skotøy til innendørs bruk? Da er det på tide å erverve noe slikt. Men trå varsomt. De færreste tøfler er fete. Selv den kuleste tøffelen av de alle – selve tøffelhelten – er det ikke lett å forstå seg på. 

Prins Albert-slipperen er kongen av kransekaken. Som du kanskje kan gjette er det den tyskfødte, britiske regenten ved samme navn som tok denne tøffelen til motebildet en gang tidlig på 1800-tallet. 

TIL INSPIRASJON: Den amerikanske skuespilleren Sharon Stone, ikledd skikkelige tøfler. En West Highland terrier er også med. Foto: Getty images

Denne tøffelen er kanskje feminin i utttrykket. Men unisont unisex. 

Konstruksjonen er lekende simpel. En overdel i fløyel, som enkelt forklart ser ut som en loafer, bare uten den klassiske remmen over vristen. På undersiden er en svært tynn såle, ment primært for bruk på fiskebensparkett og orientalske tepper. 

Til tross for tøffel-relevans er Alberten akseptabel til black tie-eventer, om du spiller kortene riktig. 

Hvordan velge riktig Prins Albert-tøffel?

Keep it simple. Denne tøffelens verden er dominert av verderstyggeligheter som er konstruert uten kjennskap til dens oppstandelse. Det har ført til svært vulgære, oligark-aktige utgaver med skrikende farger, duske-bonanza og falske våpenskjold. Gud bedre. 

Vi tar det siste først. Albert-tøffelen er svært populær å dekorere med egne våpenskjold eller initialer. Hvis du ønsker eksempler, søk etter bilder av Winston Churchill, Matt Damon i The Talented Mr. Ripley (i scenene hvor han bor i en grandios Roma-leilighet) og den ultra-preppy Kennedy-familien i hjemmet. 

Gå for subtile farger i fløyelen. Eventuelt tweed eller flanell. Til nød en dyp lilla farge, om du skal være flamboyant. Det er imidlertid lov å dekorere med egne initialer, eller eget våpenskjold om du skulle være så heldig, men ikke gå i andres familiære territorier. 

Og bruk sokker, please. Spesielt om du byr inn gjester. 

Hvem lager gode tøfler? 

Dette er en relativt enkel sko. Og det finnes mange produsenter. Selv de nokså dyre er innenfor rimelighetens grenser. Britiske Crockett & Jones lager eksempelvis gode sko til omtrent 2.800 kroner, og det er ikke vits å betale noe særlig mer enn det.