<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
PERRIANDS DESIGN: Daybed designet for en studentbolig i Paris i cirica 1959. Solgt for over 120.000 kroner hos auksjonshuset Phillips. Foto: Phillips

Noen av verdens mest ettertraktede møbler

Dette er toppen av kransekaken hva gjelder ting du kan putte i huset, signert Charlotte Perriand.

Category iconDesign
  Publisert 11:08 24. mai 2021
  Lesetid: 2 minutter

  I 1927 var franske Charlotte Perriand på intervju hos selveste Charles-Edouard Jeanneret (Le Corbusier). Av en eller annen grunn var ikke sjefen imponert. Men Perriand ga ikke opp. Ikke lenge etterpå krøp Corbusier til korset og tilbø talentet en jobb. 

  DESIGNLEGENDE: Charlotte Perriand. Foto: Cassina

  Hva fikk han til å endre oppfatning? Le Corbusier hadde valset innom en utstilling hvor Perriand deltok. Der stod blant annet en slående bokhylle. 

  Fargespill

  Bokhyllen gikk under navnet Nuage, malt i datidens feteste grønne, gule, blå og røde fargenyanser. Den kunne henges på veggen, stå på gulvet inntill en vegg eller deles opp. Konstruksjonen var enkel og etasjebasert, men naturligvis håndlaget. Rett og slett lekker, med en viss inspirasjon av japansk minimalisme. 

  Andre kule ting som bærer Perriands signatur

  • Model 21, en klassisk trestol med rotting. 
  • Tokyo, et sleek sidebord og benk. 
  • LC3, legandrisk skinnsofa.
  • CP1, vegglamper.
  • Anthony / Model 450, daybed i skinn og tre. 

  I dag produseres den av italienske Cassina. Prisen for en ny ligger på omtrent 70.000 kroner for en tre-etasjers utgave. 

  Er du imidlertid ute etter noe fett vintage er det kun fantasien som setter grenser. Perriands bokhyller ble laget i en rekke spesialbestillinger med forskjellige moduler og farger. Eksempelvis modellen «Bibliothèque». Et eksemplar laget for midcentury-studentboligen Maison du Mexique i Paris i 1953 gikk for 150.000 euro hos auksjonshuset Sotheby's i 2018. 

  PERRIANDS DESIGN: Armstol model  21 og sidestol model 18. Designet mellom 1935 og 1939. Produsert mellom 1946 og 1968. Solgt for 110.000 kroner hos auksjonshuset Phillips. Foto: Phillips

  Talent

  Perriand gikk videre til å jobbe med blant andre Jean Prouvé, Pierre Jeanneret og Lucio Costa. Hun bodde også en periode i Japan, hvilket muligens var inspirasjonen til møbelserien «Tokyo» som bestod av enkle møbler skåret i tre. 

  Designeren og interiørarkitekten jobbet også med fete begyninger som deler av FN-bygget i Genève og skihoteller i Savoie, Frankrike.