<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
GULVLAMPEN: Panthella, designet av den danske interiørlegenden Verner Panton. Produseres i dag av Louis Poulsen.  Foto: Louis Poulsen

Derfor vil «alle» ha Verner Pantons lampe i stuen

Denne sukkersøte designlampen er så hot at den smelter på tungen. 

Category iconDesign
  Publisert 20:25 1. juli 2021
  Lesetid: 2 minutter

  Alle ønsker seg Verner Pantons (1926-1998) Panthella nå om dagen. Blandingen av dansk design og space age-aktige retrovibber slår rett hjem hos dem som liker søte lamper, gulnet plast og pastellfarger. 

  Med andre ord er den perfekt for dagens interiørtrender. 

  Interiør under coronapandemien har tross alt tatt en gledesspredende sving. Ting og tang skal være gøy. Og gøy er nettopp Panthella, som oser av en slags lettfordøyelig humor. Lampen kommer i mange forskjellige størrelser. Fra stålampe til stuen, til trådløse, petite skrivebordsutgaver. 

  Felles for alle er populariteten. 

  Andre populære objekter designet av Verner Panton

  • Plaststolen «Panton Chair». Produseres i dag av Vitra. 
  • Vilbert-stolen. Designet for IKEA på 90-tallet. 
  • Taklampen «Globe» (Louis Poulsen). 
  • Montanas «Paton Wire», hylle- og sidebordsystem. 

  Danske Panton designet Panthella i 1971

  Hva er så spesielt med denne lampen? 

  Skjermens hvitsotede glass gir et mykt lys. Den trompetaktige foten i blank plast sprer lyset videre. Med andre ord er den både funksjonell og fin å se på. Å mekke noe som både er futuristisk, kult og samtidig fremstår som «ufarlig» i designveien er utrolig vanskelig. Men Panton greide nettopp dette. Panthella er svært anvendelig og passer inn i mange forskjellige hjem og stiler. 

  Ikke bare digges lampen av norske huseiere. Set-designere i Hollywood lar seg også fortrylle. Panthellaen er å se i alt fra James Bond til The Devil Wears Prada. 

  I dag produseres saken av Louis Poulsen. Priser fra 3.990 kroner, for de minste utgavene. Gulvlampen, som nok er den du vil ha i stuen eller på soverommet, går for 8.200 kroner.