<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
COBAIN-CARDIGAN: Nirvana-artist Kurt Cobain i ullkardigan, en gang under et besøk i Japan i 1992.  Foto: Getty Images

Plagg for kalde stuer og høye strømpriser

Kardiganen er høstens varmeste venn.

Category iconDesign
  Publisert 19:30 21. okt. 2021
  Lesetid: 2 minutter

  Kardiganen. En slags intellektuell kappe, bare hakket mer moderne og subtilt enn å rocke cape. Tenker du professor, tenker du Volvo, pipetobakk og kardigan. Men til tross for sin beleste bakside er den også litt rebelsk og moderne. Selv tøffe Daniel Craig lar seg varme av kardiganens egenskaper. Andre kardiganvenner: Drew Barrymore, Paul Newman og John Legend. 

  Så, hvorfor skal ikke du gjøre det samme denne høsten og vinteren? Spesielt nyttig er innendørsjakken (kjennetegnet av åpen front, knapper og strikk) om din arbeidsgiver sparer på varmen, nå som alle er tilbake på kontoret og strømregningene er høyere enn aldri før. 

  Som mang et annet fiffig plagg har kardiganen sin opprinnelse fra det militære. Navnet kommer fra den syvende earlen av Cardigan. Under Krimkrigen skal både han og hans offiserer ha benyttet plagget.

  Sånn bruker du og kjøper du kardigan

  Syltynne kardigans i bomull er sikkert fristende, men om pappakroppen har tatt over er det mer flatterende med en tykk utgave i kabelstrikk. En slik, med krage (såkalt shawl collar), er det sikreste valget, og kan kombineres med flanell og button-down-skjorter – attpåtil slips – uten at det ser for pampete ut. 

  Samtidig kan vi nevne at plagget gjør seg best med en skjorte under. Hvit t-skjorte er for viderekomne, spesielt hvis det er en tynn bomullskardigan. Da ser du fort ut som Justin Bieber i 2011. Knepp heller aldri helt igjen. Nederste og øverste knapp kan med fordel være åpne. 

  Hvem selger gode kardigans? Britiske Drake's lager gode, tykke kabelstrikkede utgaver i ull. For ikke å nevne Z Zegna, Zanone og Boglioli fra Italia. På budsjettfronten: Uniqlo. For deg som digger vintage-inspirert nisje: Scott Frasier Collection. Ellers er bruktbutikker generelt et glimrende sted å starte høsten.