<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
VARM VINTER: James Gandolfini (til venstre) i Carhartt-jakke på settet til julefilmen Surviving christmas (2004). Her flankert av Ben Affleck. Gandolfini spiller en familiefar som blir betalt av en ensom ung milliardær for å ha noen å feire jul med.  Foto: Getty Images

Amerikanere elsker denne jakken

Carhartts Detroit-jakke fanger det amerikanske folket som aldri før. 

Category iconDesign
  Publisert 19:47 2. des. 2021
  Lesetid: 1 minutt

  Ser du amerikanske serier eller filmer som portretterer hardt arbeid? Da har du trolig sett skuespillere kledd i Carhartt. Det amerikanske merket har produsert work-wear siden 1889. 

  Nå til dags brukes deres ikoniske Detroit-modell naturligvis også som et arbeiderklassealibi for kjendiser, politikere og millionærer med myke hender. Når deltakere – la oss kalle de svært stilopptatte – på motemessen Pitti Uomo også ikler seg dine tekstiler kan det sies å ha fullstendig gått fra gruvene til espressobulene. 

  En klassisk klassereise for både merke og klesplagg. 

  Robert Redford som hestetrener i The Horse Whisperer. Sarah Palin. Kanye West. Hailey Bieber. Tupac. Fugees. Matthew McConaughey i Interstellar. Jakken har gjennom årene vært å finne i alt fra hiphop-kultur til folk med hjelm og hammer på halvferdige skyskrapere under konstruksjon. Selv amerikanske presidenter og kongressmedlemmer har ikledd seg Carhartts rimelige arbeidstøy på jobb. 

  Detroit-jakken

  Jakken er enkel og relativt kort i lengden, konstruert i beige (eller blå eller sort) bomullscanvas. Et par lommer sikrer funksjonaliteten. Innsiden er lett fôret og kragen er gjort i myk kordfløyel. Viktigst av alt er dens slitesterke rykte. Og den lett gjenkjennelige Carhartt-logoen på brystet. 

  Selv om visse politikere prøver seg på det passer ikke denne jakken til dress. I stedet tilhører den en avslappet del av klesskapet. Perfekt når du skal jobbe i garasjen. Eller bare late som at du skal gjøre noe praktisk arbeid for en gangs skyld. Men pass opp for den totale hipster-looken.

  Kombineres forøvrig best med et par boots fra Red Wing