<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
I ORIGINALFORM OG NFT: Sotheby's auksjonerer 100 originale skisser fra den legendariske sveitsiske klokkedesigneren Gérald Genta. Bant tegningene finnes iknoiske modeller som Patek Philippe Nautilus og Audemars Piguet Royal Oak.  Foto: Sotheby's

Selger 100 ikoniske klokkedesign

Kjøperen får også skissene i NFT-format.

Category iconDesign
  Publisert 18:28 13. jan. 2022Oppdatert 13:17 14. jan. 2022
  Lesetid: 3 minutter

  Det er designeren Gérald Genta som står bak noen av moderne tids aller hotteste klokker. Her er to eksempler: Audemars Piguet Royal Oak og Patek Philippe Nautilus. Begge er pennet av sveitseren, som gikk bort i 2011. 

  «THE PICASSO OF WATCHMAKING»: Den sveitsiske klokkedesigneren Gérald Genta (1931-2011) produserte tusenvis av skisser for nye design til klokkeindustrien gjennom flerfoldige tiår i arbeid. Selv ti år etter hans død er han verdens mest kjente klokkedesigner og flere av modellene er fortsatt blant de aller hotteste. Foto: Sotheby's

  Nå skal Sotheby's auksjonere bort 100 av Gentas originale skisser. Samt senere i mai måned; hans personlige Royal Oak i stål, med bezel-ring i gult gull. Klokken er estimert til å selge for mellom 300.000 og 500.000 dollar, men en kan nok regne med at den kommer til å gå for langt mer, gitt både proveniensen og de siste tiders ville auksjonspriser. 

  Salget av tegningene deles opp i tre, fordelt på auksjoner i klokkehovedstaden Genève, Hong Kong og New York mellom februar og april. Kjøpere får også med en unik NFT av den aktuelle skissen. 

  Gérald Genta (1931-2011)

  • «The Picasso of watchmaking». Den sveitsiske klokkedesigneren står bak ikoner som Universal Genève Polerouter, Omega Constellation, Audemars Piguet Royal Oak, Cartier Pasha og Patek Philippe Nautilus.
  • I dag er Gentas ettermæle passet på av hans kone Evelyn, gjennom organisasjonen Gérald Genta Heritage. Angivelig finnes det fortsatt nær 3.500 av hans skisser som ennå ikke er blitt virkelighet. Kanskje vi i fremtiden får se enda flere av hans kreasjoner.
  • Etablerte sitt eget selskap, Gérald Genta, i 1969. Dette ble senere solgt til Bulgari i 1998. 

  Blant de håndkolorerte tegningene er eksempelvis det første utkastet til Royal Oak fra 1970. Samt andre velkjente design, som Pasha de Cartier. Muligens enda mer interessant er skissene som tidligere ikke har vært vist for publikum, med klokkedesign som enten aldri ble kjøpt eller produsert. I tillegg vil auksjonen inneholde skisser som ble gjort på bestilling for klienter, deriblant arabiske statsoverhoder. 

  NOE NYTT, NOE USETT, NOE VELKJENT: Tegningene som skal selges hos auksjonshuset Sotheby's har varierte motiver. Noen er velkjente motiver, som eksempelvis skissen av Patek Philippe Nautilus. Andre er private bestillinger, eller modeller som rett og slett aldri kom i produksjon. Foto: Sotheby's

  På listen er også en skisse av Gentas Mikke Mus-klokke, som forøvrig gjorde come-back gjennom Bulgari i 2021

  Delvis til inntekt for unge i klokkeindustrien

  EIER SKISSENE SOM SKAL SELGES: Evelyne Genta, avdøde Géralds kone og businesspartner, styrer ektemannens ettermæle gjennom organisasjonen Gérald Genta Heritage. Foto: Sotheby's

  Det er Gentas kone og businesspartner Evelyne Genta som gjennom organisasjonen Gérald Genta Heritage ivaretar hans ettermæle. Og det er hun som står bak salget hos Sotheby's, som går under tittelen «Gérald Genta: Icon of Time». Deler av inntektene skal gå til organisasjonen, øremerket arbeidet de gjør for å belønne og oppmuntre unge i klokkeindustrien, blant annet gjennom prisen «Gérald Genta Prize for Young Talent». 

  – Først og fremst var Gérald en kunstner. Hver morgen satt han ned ved sitt skrivebord, ikledd dress, full av ideer, og vi kunne aldri vite hvor hverken dagen eller hans fantasi skulle ta ham. Som en sveitsisk kunstner bosatt i Geneve følte han at han måtte gjøre sin kunst innenfor urmakeri, og det er nettopp det han dedikerte livet sitt til, sier Evelyne Genta i en pressemelding.