<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
89.900 KRONER: Selv uten objektiv koster nye Leica M11 mye penger. Men for mange er den det beste kameraet de kan bruke kronene sine på.  Foto: Leica AG

Hverken autofokus eller video til 90.000 kroner

Leica oppgraderer sitt aller mest ikoniske kamera. Hva det innebærer må du først lese om for å få øye på. 

Publisert 11. feb. 2022 kl. 09.08
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 354 ord

Vi har skrevet det før: Leica sin M-serie er litt som Porsches 911. Begge produkter med mer enn et halv århundre på baken. Nye modeller har blitt sluppet jevnlig, i form av trinnvise oppgraderinger som i mer eller mindre grad ivaretar opprinnelig estetikk og etos. M er også en luksus – en viss Rolex-aura lever rundt merket. Et drømmekamera for mange. Kjent for sin nærmest kompromissløse byggekvalitet, bildekvalitet og utmerkede objektiver. 

Som et resultat av de nevnte sobre, trinnvise oppdateringene, ser en analog Leica fra 60-tallet ganske lik ut som en splitter ny, digital utgave fra januar 2021. Ny er M11, med en BSI CMOS-sensor som yter 60 megapiksler (opp fra 41 megapiksler i nærmeste forgjenger M10-R) og 64 GB innebygd minne. 

DIGITAL RAMMESØKER: I stedet for et speil som reflekterer hva objektivet ser (som i en speilrefleks), er Leica M11 utstyrt med en rammesøker. Glassvinduet øverst i venstre hjørne har hvite rammer som representerer objektivets brennvidde (motivet du tar bilde av). Nytt for M11 er at du også kan koble til en digital søker via blitsskoen. Foto: Leica AG

Detaljene

Prisen er som før: Høy. 89.900 kroner for å være helt spesifikk. Og da får du kun selve kameraet – ingen objektiver følger med som standard (de koster gjerne flere titusen). 

Annerledes fra foregående M-modeller er det som skal være en enklere tilgang til batteri og minnekort. I stedet for en heldekkende bunnplate, sitter nå batteriet rett inn i huset som på flere andre moderne Leica-kameraer. Det gjør bytter raskere. 

Nytt er også at en for første gang kan bruke en tilhørende elektronisk søker som plasseres i blitsskoen, om en ikke ønsker å bruke den «analoge», optiske rammesøkeren. Forøvrig er skjermen på baksiden også fiffet opp, med høyere oppløsning og touch-funksjon. 

I likhet med foregående modeller er M11 fortsatt tuftet på manuell kontroll. Ingen autofokus eller innebygd blits. Ingen mulighet for video. Dette er nisje for de spesielt interesserte.

STILREN: Leica M11 byr på få knapper og hjul. Resultatet er en svært stilren rammesøker. I høyre hjørne er en programmerbar funksjon-knapp tilbake. Foto: Leica AG