<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
NORSK-ITALIENSK: Snøhetta har designet lampen Volum for italienske Lodes. Foto: Snøhetta / Lodes

Italienere gikk til Snøhetta for designhjelp

Italienerne i Lodes gikk til norske Snøhetta for designhjelp, da de trengte nye lamper. 

Publisert 10. mars 2022 kl. 20.13
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 305 ord

Det var i anledning sitt eget 70-årsjubileum at den veneziske lampeprodusenten Studio Italia Design feiret med en større rebranding av egen merkevare. Familiebedriften gikk for nytt navn: Lodes. De ansatte en ny designkurator og fiffet opp produktporteføljen. Så tok de kontakt med det norske designbyrået Snøhetta, som ble hentet inn for å bistå i å fullføre rebrandingen. Målet var å gjøre Lodes mer «fremtidsrettet og utfordrende». 

Resultatet fra Snøhettas involvering er den ferske lampeserien Volum, gjort i fire forskjellige størrelser. 

– Volum-serien er poetisk enkel, men likevel kompleks i sin teknisk drevne løsning, designet for å fylle et rom med en uavbrutt 360-graders belysning, sier Marius Myking til Finansavisen Premium. 

NORSK-ITALIENSK: Snøhetta har designet lampen Volum for italienske Lodes. Foto: Snøhetta / Lodes

Han er Snøhettas direktør for produktdesign, og forteller hvorfor de endte opp med akkurat dette designet, som ved første øyekast ser nokså sobert og enkelt ut. 

– Gjennom vår globale prosjektportefølje identifiserte vi behovet og potensialet for et tilsynelatende enkelt produktdesign-konsept, som tok utgangspunkt i å fylle forskjellige romlige volum med kvalitetslys, fortsetter Myking.

Glassblåsingskvaliteter

Volum ble det norske designbyråets take på den klassiske, runde og hvite taklampen. Og den er unektelig minimalistisk, uten grandiose eller fargesprakende designelementer som en kunne forventet fra andre italienske produsenter av stæsj du kan lyse opp leiligheten eller huset med. Dette er definitivt ingen lysekrone i krom. 

– På grunn av den tekniske og tilsynelatende minimale løsningen for opphenget, lyser lampen jevnt i alle retninger, og gir et rolig og sammenhengende lys fra alle vinkler – i alle rom. I Snøhetta snakker vi ofte om forestillingen om preposisjoner – forholdet mellom objekter og mennesker i et rom. Ved å anvende denne tankegangen i designprosessen til en lyskilde, har Volum-serien blitt like funksjonell og vakker fra alle preposisjoner i rommet, proklamerer den norske designsjefen. 

Foto: Snøhetta / Lodes