<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
70-TALLET PÅ NYTT: Designsofaen Camaleonda fra 70-tallet ble så populær at produsentet relanserte den i 2020. Foto: B&B Italia

70-tallssofaen Camaleonda ble relansert etter 40 år

Sofaer fra 70-tallet er en greie. Og B&B Italias Camaleonda er en av de aller mest populære. 

Publisert 10. mars 2022 kl. 22.40
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 366 ord

Togo-sofaens appeal har vi allerede dokumentert. Estetikken fra 50 år tilbake i tid tiltrekker seg en mengde kjøpere, til tross for nokså høye priser. 

Den neste sofaen til å fange samme oppmerksomhet er B&B Italias «Camaleonda». En sofa tegnet av den italienske arkitekten Mario Bellini i 1970. 

Såpass mye oppmerksomhet så den italienske produsenten for den gamle sofaen at de selv så seg nødt til å relansere den i 2020. Det var ikke mye Bellini trengte å fikse for å klargjøre den for 2020. På innsiden ble polstringen gjort med resirkulert materiale, og på utsiden ble noen nye farger og stoffkvaliteter introdusert. Resultatet: Et dyrt og flott it-møbel. 

Mario Bellini

  • Italiensk arkitekt og designer, født i Milano i 1935.
  • 25 av hans arbeider er permanente deler av New Yorks Museum of Modern Art (MoMA).
  • Har tegnet alt fra kameraer for Fuji til store bygninger som Milan Convention Centre. 
  • Sofaen Camaleonda, produsert av B&B Italia, designet han for lanseringen i 1970. 

Rett på gulvet

Camaleonda er lett gjenkjennelig. Og uvanlig. Sofaen er plassert nokså lavt nede på gulvet og kan settes sammen av forskjellige moduler, slik at den enkelt kan tilpasses omgivelsene. Trekket er festet med den tradisjonelle franske capitonné-teknikken (som betyr bruk av knapper). Designet er fiffig utformet og fremstår både firkantet og avrundet på samme tid. Deler av sofaen er satt sammen med tau festet til metallknapper.

B&B Italia

Møbelprodusenten B&B Italia ble grunnlagt av den italienske familien Busnelli på slutten av 60-tallet. I dag er selskapet eid av Design Holding, som også har andre velkjente merker i porteføljen – blant andre Flos og Louis Poulsen.

MoMA fattet interesse for sofaen allere to år etter lanseringen på 70-tallet, og inkluderte følgelig Camaleonda i et show med italiensk tema, hvor blant andre Ettore Sottsass og Achille og Pier Giacomo Castiglioni stilte med design (henholdsvis en skrivemaskin og en gulvlampe). Bellini og Camaleonda var med andre ord i godt selskap. B&B holdt den i produksjon frem til 1979, før den ble arkivert for godt – frem til 2020. 

I dag koster en bit av den populære modulsofaen nokså mye. Konfigurert som «divan» går Bellinis komfortable deisgn for omtrent 150.000 kroner. En singel modul som lenestol koster fra 32.000 kroner.