<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
EASY RIDER: Kultur på to hjul. Dennis Hopper (t.v.), Peter Fonda og Jack Nicholson spiller hovedrollene i denne episke road tripp-filmen som hadde premiere i Norge i 1970. Foto: Getty Images

I retrospekt: Easy Rider

Det er ikke alle gamle filmer som står i like godt lys den dag i dag. Easy Rider glitrer imidlertid fortsatt 50 år etter.

Publisert 20. mars 2020 kl. 09.49
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 563 ord

I en tid der coronaviruset stikker kjepper i hjulene for alt fra reise og liv til shopping og aksjer, ja selv kinopremierer, kan det være greit å ta en liten titt i det gode gamle biblioteket – spesielt i kategorien «ting var bedre før». I år er det for eksempel 50 år siden Easy Rider for første gang hadde premiere i Norge. Det er grunn nok til et tilbakeblikk på et av datiden mest ikoniske lavbudsjettskapelser.

Filmen, med forhenværende stjernenavn som Peter Fonda (Ulee's Gold),  Dennis Hopper (Apocalypse Now) og Jack Nicholson (The Departed) på plakaten, står i dag igjen som en kultklassiker. De to førstnevnte sto selv for både manus, produsering og regi. Slik ble de også i ettertid hyllet for å ha stått bak en av de første filmene som var med på å starte en ny tidsalder i Hollywood, der de unge lovende tok over for den gamle, etablerte elite.

Ekte roadtrip

Historiens to eventyrlystne, småkriminelle hovedpersoner reiser fra Mexico, på tvers av østlige deler av USA, for å fullføre en narkohandel. Målet er feiring og fetetirsdag i New Orleans. På veien møter de mennesker på siden av den amerikanske drømmen, hippier, kriminelle, bedrukne advokater (Jack Nicholson) og bondeknøler – det hele i en sky av alt det tidlige 70-tallet kunne by på av illegale substanser.

Easy Rider (1969)

  • Hva

Filmen baserer seg på to motorsykkelhippier som reiser gjennom ørkenen for å gjennomføre en narkohandel. På veien møter de alt det rurale USA har å by på – på godt og vondt. Spilte første gang på norske kinolerret våren 1970.

  • Hvem

Peter Fonda, Dennis Hopper og Jack Nicholson spiller hovedrollene. Det er forfriskende å se gamliser i ung utgave.

  • Hvor

Tilgjengelig for strømming på Netflix, Itunes og Google Play.

  • Hvorfor

 Fordi Easy Rider er et herlig tilbakeblikk på både forhenværende skuespillere og en oppbrukt filmkategori.

Den lange motorsykkelturen byr på uvant kinematografi sett med moderne øyne, men det fremstår heller som forfriskende enn foreldet. Det hele er krydret med svevende, forfjamsede og stereotypiske karakterfremstillinger – for ikke å glemme fortryllende landskap som de reisende passerer i de mange kjørescenene.

HELT UTENFOR: Rollen som bedrukken sørstatsadvokat var en av Jack Nicholsons første i en skikkelig spillefilm. Foto: Getty Images

Utfordrere med langt hår

De to motorsyklistenes frie væremåte og rufsete hippieklær skremmer lokalbefolkningen i de rurale landsbyene de rir gjennom på sine modifiserte motorsykler. Sheriffen, mekanikeren og bonden rynker alle klart på nesen av de besøkendes lærbukser, lange hårfrisyrer og ubarberte ansikt.

– De to kommer seg ikke levende over fylkesgrensen, sier en lokal mann de to motorsyklistene møter på en kafé.

Et snapshot fra 60- og 70-tallet

På mange måter er filmen en fortelling om hippienes og motkulturens popularitet – og et slags frempek på hvordan den til slutt nærmest ville forsvinne. For karakterene til Fonda og Hopper ender det imidlertid opp med en motorsykkeltur i solnedgangen, helt til de begge blir skutt av hatefulle rednecks.

UT PÅ TUR: Wyatt (Peter Fonda) og Billy (Dennis Hopper) deler en rev langs landeveien. Foto: Getty Images

For Jack Nicholson endte filmen med Oscar-nominasjon – hans karrieres første av mange. Easy Rider vant også den prestisjetunge «Prix de la premiere oeuvre» på filmfestivalen i Cannes.

Ble du født etter denne filmen er det bare en ting å gjøre: Last ned filmen på Itunes eller strøm den på Netflix. Ingen ting er som litt ekte retro-gefühl i hjemmekarantene i disse coronatider.