<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
PÅ HJUL: God mulighet for å gjenta verdens mest ikoniske motorsykkeltur, når Peter Fondas «chopper» fra Easy Rider nå kommer på auksjon. Foto: Getty Images

Ikonisk filmsykkel under hammeren

Du kan iallefall kjøpe Harley Davidson-sykkelen som Peter Fonda kjørte inn i filmhistorien med.

Publisert 17. juni 2021 kl. 21.04
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 451 ord

Relativt ofte dukker det opp biler fra filmhistorien for salg. Og prisene har definitivt steget, godt drevet av at elbiler nok vil endre mye i årene som kommer, og mange vil sikre seg en del av historien, gjerne med et god popkulturelt stempel.

Dermed har biler fra blant annet Fast & Furious og Gone in 60 seconds dukker opp på auksjoner i løpet av det siste året.

Motorsykler har det derimot vært lite av, men det endrer seg nå i juni, når en av filmhistoriens mest ikoniske sykler er på vei på auksjon.

Easy Rider (1969)

 
  • Hva

Filmen baserer seg på to motorsykkelhippier som reiser gjennom ørkenen for å gjennomføre en narkohandel. På veien møter de alt det rurale USA har å by på – på godt og vondt. Spilte første gang på norske kinolerret våren 1970.

  • Hvem

Peter Fonda, Dennis Hopper og Jack Nicholson spiller hovedrollene. Det er forfriskende å se gamliser i ung utgave.

  • Hvor

Tilgjengelig for strømming på Netflix, Itunes og Google Play.

Harley

Denne gangen er det snakk om en 1952 Harley Davidson, som er sterkt modifisert, og mest kjent for å være stålhesten til Peter Fonda i kultklassikeren Easy Rider. I dag ikke en så opprørende film, men da den kom på slutten av 60-tallet støtet den mange fromme amerikanere, med sitt syn på free love-ærean, dop og vold.

Like opprørende er det at det er litt usikkert om dette er Easy Rider-sykkelen likevel. For rett etter at filmen var ferdig innspilt ble visstnok alle syklene som spilte rollen som Fondas sykkel stjålet. Deretter skal de ha blitt hugget for deler. Visstnok. 

Foto: Getty Images

Men det er svært mange historier her. Og enda rarere blir det når det viste seg at sykkelen som på slutten av filmen møter en eksplosjon ikke var blant dem, men derimot ble reddet av Dan Haggerty, som i utgangspunktet hadde bygget om alle de 15-20 år gamle syklene for filmen.

Han skal ha restaurert den og siden satt den på utstilling før den ble solgt til en samler i 1996. Men det blir enda rarere, for i 2014 ble sykkelen solgt for 1.35 millioner dollar, men det var ikke den investoren hadde i garasjen, men en annen fra Haggerty igjen.

Dermed er det mildt sagt forvirrende, samtidig som de fleste involvert i filmen har lagt tøflene å hylla for godt.

I følge auksjonshuset er det likevel ikke tvil om at dette er den tidligere skadede sykkelen som ble restaurert, og det følger med papirer som skal garantere dens autensitet. Prisen er ventet å hevne mellom fire og åtte millioner kroner, som uansett gjør den til verdens dyreste Harley.