<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
NETFLIX-NYKOMMER: Julia Garner spiller den russiske rundlureren i
Netflix' nye serie Inventing Anna. Her får karakteren dra verden rundt iført kremen av mote.
Foto: Aaron Epstein / Nicole Rivelli / Netflix

Fake aristokratisk storsvindler får Netflix-serie

Med falskt navn og en aristokratisk familie som ikke eksisterte, svindlet Anna Delvey den sosiale eliten i New York for nesten 300.000 dollar.

Publisert 13. jan. 2022 kl. 17.12
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 933 ord

De fleste har nok hørt uttrykket «fake it till you make it», men de færreste har levd det så til fingerspissene som Anna Delvey. Sånt blir det Netflix-serie av.

Fra 2013 til 2016 lot den russiske 30-åringen som at hun var tysk millionarving fra Köln. Ved hjelp av intrikate løgner og manipulasjon kunne Anna Sorokin, som hun egentlig heter, skamløst nyte det gode liv med luksushoteller, reiser med privatfly verden rundt og kjendisfester de fleste bare kan drømme om, ifølge The Cut. 

I NEW YORK: Julia Garner i rollen som Anna Delvey. Foto: Aaron Epstein / Nicole Rivelli / Netflix

Sannheten var at tysken hennes var grusom og familien var av nedre middelklasse fra Moskva.

I den nye Netflix-miniserien Inventing Anna undersøker en journalist saken om den Instagram-legendariske arvingen som stjal hjertene – og pengene – til den sosiale eliten i New York.

Som en inkarnasjon av klisjeen om den amerikanske drømmen, delte Anna Delvey bilder fra sin ekstravagante livsstil på Instagram-profilen sin. Enten det var på Malibus strender, Fendi-middager på toppen av New York eller rekreasjonsturer til Østerrike. Med designerklær, kjendisnettverk og penger så langt øyet kunne se, fikk hun innpass blant New Yorks glitterati.

Forsikringen om at hun en dag skulle arve en raus formue på 60 millioner dollar var godt nok for både rike bekjente, banker og New York-institusjoner som The Mercer Hotel og The Beekman. Alt i alt svindlet hun Manhattan for nesten 275.000 dollar.

Inventing Anna

 • Ny miniserie fra Netflix.
 • Har premiere på 11. februar 2022.
 • Baserer seg på New York Magazine The Cuts artikkel How Anna Delvey Tricked New York’s Party People, skrevet av gravejournalisten Jessica Pressler i 2018.
 • Bak serien står Shonda Rhimes, kjent for serier som Bridgerton og Grey’s Anatomy.
 • Den amerikanske skuespilleren Julia Garner (Ozark) spiller Anna Delvey.
 • Andre skuespillere i serien er Anna Chlumsky, Arian Moayed, Alexis Floyd, Anders Holm, Terry Kinney, Katie Lowes, Jeff Perry, Anna Deavere Smith og Laverne Cox.

Spandabel med andres penger

At Delvey ikke eide tusenlappene hun hver dag nærmest kastet om seg, hindret henne ikke i å spandere på venner og bekjente. Hun skal ha betalt dyre restaurantregninger på fancy steder, private rådyre fitnesstimer og infrarøde saunabehandlinger.

Når ideen om å bli storsvindler ble født, er ikke sikkert. Etter å ha flyttet til Tyskland som 16-åring, begynte hun senere å studere mote ved anerkjente Central Saint Martins i London. I 2013 kapret hun praktikantplass i det franske motemagasinet Purple – som aristokratiske Anna Delvey, ifølge Marie Claire.

Startet luftslott

Hun skal imidlertid ikke ha tedd seg som en millionarving, men heller hatt en upretensiøs holdning. Designerklærne fjernet ikke grå mus-vibbene, og hun skal ha blitt omtalt som «en slags Sound of Music-aktig fräulein» av en bekjent, ifølge The Cut. Likevel ble hun en av de mest generøse gjestene til luksushotellet 11 Howard, hvor pikkoloene ville krangle om å få bære opp bagasjen hennes.

Hun startet til og med luftslottet Anna Delvey Foundation, en (noe narsissistisk) medlemsklubb med kunstfokus på Upper East Side. Ikke så ulikt Londons Soho House. Her skulle anerkjente kunstnere som Urs Fischer, Damien Hirst og Jeff Koons etter planen ha utstillinger.

BEDRAGER Anna Sorokin (til høyre) rundlurte New Yorks glitterati. Her på motefest i 2014 med blant andre den internasjonale stylisten Gro Curtis (i midten) og The Attico-designer Giorgia Tordini (andre fra høyre). Foto: Getty Images

Første gang noen stilte spørsmålstegn ved Delveys formue, var i 2015 da hun gjestet Veneziabiennalen på hennes daværende venns regning. Den kinesiske kunstsamleren Michael Xufu Huang la ut for turen i god tro om at han skulle få pengene tilbake. Den gang ei.

I 2017 inviterte Delvey sin nå eksvenninne Rachel DeLoache Williams, en tidligere Vanity Fair fotoredaktør, til Marrakech. Williams endte opp med å legge ut for hele turen med både sitt private bankkort og firmakort, til en pen sum på 60.000 dollar. Det var mer enn årslønnen hennes, ifølge Marie Claire. 

Samme året ble Delvey arrestert, men russeren satte ikke sin fot i en rettsal før i starten av 2019. Da fikk hun mellom fire og tolv års fengsel og en bot på 24.000 dollar, i tillegg til å måtte tilbakebetale rundt 200.000 dollar.

I fengsel fortsatte hun å legge ut ironiske innlegg på Instagram – til glede for fanskaren sin og til forargelse for alle andre som var nysgjerrige nok til å lese dem. Flere ganger ba hun fremmede om å ikke besøke henne uannonsert, selv om selve oppholdet ikke var så altfor verst.

Anna Delvey

 • Født 23. januar 1991.
 • Heter egentlig Anna Sorokin.
 • Russiskfødt svindler.
 • Etter å ha flyttet til Tyskland som 16-åring, studerte hun ved Central Saint Martins i London.
 • Dømt for å ha svindlet banker, hoteller og velstående bekjente.
 • Lot som om hun var en velstående tysk arving mellom 2013 og 2017.
 • Ble i 2019 dømt til fengsel, men slapp imidlertid ut i 2021.

Sendes tilbake til Tyskland

– Fengsel er ikke så ille, jeg ser på det som et sosiologisk eksperiment, skal hun ha sagt ifølge Dazed, som satte henne på listen sin over best kledde i 2018.

Delvey rocket fengselsdrakten sin med Celine-briller, og slapp ut av fengsel i februar 2021 etter kun tre år. Å gjøre opp for seg blir neppe noe problem for henne, ettersom Netflix skal ha betalt nesten 400.000 dollar for rettighetene til den spinnville historien hennes.

Hun kan imidlertid ikke nyte det gode liv post fengsel i USA, ettersom hun venter på å bli deportert tilbake til Tyskland.

Foto: Getty Images