<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
«ENKEL»: Ochs und Junior «Day/night» ser villedende enkel ut. Foto: Ochs und Junior

Natt og dag

Ochs und Juniors «Day/night» er teknisk eleganse i verdensklasse.

Publisert 1. sep. 2019 kl. 17.00
Oppdatert 3. sep. 2019 klokken 11.03
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 391 ord

Siden 2006 har Ochs und Junior vekket forundring og begeistring med deres utradisjonelle tilnærming til urdesign. Det lille Lucerne-baserte merket produserer rundt 150 ur i året, og er hjertebarnet til Dr. Ludwig Oechslin. 

Den sveitsiske urmakeren, historikeren og astronomen med doktorgrad i fysikk, har tidligere bemerket seg med komplisert haute horlogerie hos Ulysse Nardin. Med Ochs Und Junior handler det imidlertid om enkelhet, funksjonalitet og teknisk eleganse.

PERSONALISERING: Tilpasningsmulighetene er nærmest uten begrensninger Foto: Ochs und Junior

Fargerik

Ochs und Juniors nye «Day/night» har en rustikk varme og sjarme, som distanserer merket fra den tradisjonelle sveitsiske streben etter håndverksmessig perfeksjon. 

Klokken er på ingen måte Etsy, men hører nesten mer hjemme på Art Basel fremfor Baselworld. Kunden kan også velge i et nært ubegrenset utvalg av ulike farger, finisjer og materialer, og selve kassen er tilgjengelig i 40 eller 43 mm størrelse.

Funksjonsmessig er «Day/night» en ordentlig luring. Tidsvisning og dato er identifiserbare selv for et utrent øye, men de øvrige funksjonene er ikke umiddelbart åpenbare. 

Hemmeligheten ligger i Ochs und Juniors egenutviklede modul, med sol, måne og fargede felter som omgir skiven. Ved å følge solens ferd fra lyse til mørke felt og vice versa, vises tidspunktene for soloppgang og solnedgang. 

Middag (når solen står høyest på himmelen) indikeres når solen står i posisjon kl. 12.

For å være i tråd med skiftende årstider og ulike perioder med dagslys, øker og minsker de fargede feltenes størrelse gjennom året. 

Ved jevndøgn vil fordelingen mellom lyse og mørke felter være 50-50. Brukerens posisjon er vesentlig for at slike funksjoner skal være presise, og hver «Day/night» tilpasses ønsket geografisk lokasjon (breddegrad) ved levering.

 Lokal justering for lengdegrad skjer ved hjelp av den lille knappen kl. 6 på kassen.

MODUL: Sofistikert mekanikk hvor lite gjør mye. Foto: Ochs und Junior

Månefaser

Den lille månens posisjon relativt til solen, er klokkens indikator for månefase. Ved fullmåne vil månen og solen stå rett ovenfor hverandre, mens solen dekker månen ved nymåne. Solens posisjon foran eller bak månen, indikerer fasene mellom. 

Stiller man seg opp med klokken pekende mot sør, vil de to himmellegemenes posisjon på skiven indikere i hvilken retning man må se for å finne dem på himmelen.

Ochs und Juniors geniale modul drives av et selvopptrekkende mekanisk urverk fra Ulysse Nardin, med en gangreserve på 50 timer. «Day/night» er tilgjengelig eksklusivt fra Ochs und Junior i Lucerne, og har en veiledende startpris på 14.850 sveitsiske franc - omkring 122.000 kroner før avgifter.