<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
BUDJSETTALTERNATIV: Seiko har mange eksempler på at kule klokker ikke trenger koste skjorta.  Foto: Produsenten

Klokkeglede på budsjett

Fem bevis på at tikkende armpryd ikke behøver å koste skjorten.

Publisert 5. mai 2020 kl. 10.38
Oppdatert 5. mai 2020 klokken 10.38
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 722 ord

Det er ingen hemmelighet at klokker som hobby fort kan bli en svært kostbar affære. Klokkeglede er imidlertid ikke proporsjonalt med antall brukte kroner og øre, og mye moro kan oppdrives uten å slå hull på sparegrisen. «Billigklokker» er heller ikke så skranglete som de engang var – økt etterspørsel, ny teknologi og moderne masseproduksjon, har resultert i en budsjettklasse som trolig er bedre enn noensinne. Mekaniske ur og batteridrevet kvarts som er så proppfulle av personlighet og særpreg, at selv de mest hardbarkede klokkeentusiastene lar seg sjarmere.

RUSSEREN: Sveits er utvilsomt landet flest tenker på når det er snakk om klokker. Men russerne greier det de også. Sturmanskie Gagarin Vintage hedrer russernes første tur opp i rommet. Foto: Produsenten

Først i verdensrommet

Åtte år før Omega Speedmaster ble foreviget som «måneklokken», ble den russiske kosmonauten Yuri Gagarin skutt opp som det første mennesket i rommet. På håndleddet hadde Gagarin en enkel «Sturmanskie» navigasjonsklokke, produsert ved Stalins statlige klokkefabrikk og utstedt til det sovjetiske luftforsvaret. Sturmanskie Gagarin Vintage er en moderne kopi av Gagarins armbåndsur, med et russisk-produsert mekanisk urverk fra Poljot. Et lite stykke tikkende romfartshistorie, som kan oppdrives for rundt 350 euro gjennom ulike nettbaserte forhandlere.

NYHET: Den nye Seiko 5-serien er en nytolkning av den klassiske SKX-modellen, dog med lavere vannresistens. Foto: Produsenten

Sporty etterfølger

De seneste årene har Seiko satset tungt med toppmerket Grand Seiko. Til tross for dette er det japanske merket fortsatt blant kongene i de lavere prisklassene. Seiko 5 Sports er arvtakeren til den ikoniske SKX-serien, og har allerede tatt de første stegene på veien mot kultstatus. De sporty mekaniske stålklokkene er tilgjengelige i en rekke utførelser – fra tradisjonell «verktøyklokke» til friskt og lekent. 5 Sports-modellene leveres på gummirem, tekstil eller lenke, og prisene starter fra 2.998 kroner veiledende.

RETROKONGE: Timex har det siste året satset på retrolanseringer. Foto: Produsenten

Mer tilgjengelig «Batman»

Etterspørselen etter Rolex har de seneste årene eksplodert. Er man i det hele tatt så heldig å få ned navnet på en venteliste, er det bare å belage seg på flere års venting. Ikke overraskende har dette resultert i et riv ruskende sprøtt annenhåndsmarked, og en «hype» klokkeverdenen aldri har sett maken til. Denne galskapen har tydeligvis også budsjettmerket Timex fått med seg.

 I år presenterter den litt norske klokkeprodusenten den tydelig Rolex-inspirerte modellen M79. Med blått og svart bezel, låner klokken det mest karakteristiske trekket ved den populære Rolex GMT-Master II «Batman». Noen likheter i kvalitet kan man strengt tatt ikke regne med, men det mekaniske Miyota-urverket får likevel jobben gjort. Med en pris på 2.899 kroner over disk, er klokken først og fremst aktuell som lett ironisk «ventepølse» eller humoristisk innslag i samlingen.

RETT FRA SVEITS: Swatch Sistem Bau. Foto: Produsenten

Stilsikker antiklokke

Det er noe absurd og fascinerende med hele eksistensen til Swatch. Lansert i 1983 som en billig og leken batteridrevet klokke i plast, var den nærmest å regne som en slags «antiklokke» satt opp mot de mekaniske (og ofte litt selvhøytidelige) luksusklokkene. Under overflate var Swatch imidlertid en essensiell brikke i redningen overlevelsen til hele den tradisjonelle sveitsiske klokkeindustrien under «kvartskrisen» på 80-tallet. 

Swatch Sistem Bau er en stilsikker Bauhaus-inspirert modell, som bytter ut den sedvanlige batteridrevne innmaten med et mekanisk selvopptrekkende urverk. Tro imidlertid ikke at det dreier seg om et standardverk fra ETA – «Sistem51» er et kontroversielt og utradisjonelt urverk, som er optimalisert for kostnadseffektivitet og masseproduksjon. Med en prislapp på kun 1.355 kroner, er det snakk om både mye klokke og «klokkesnakkis» for pengene.

PLASTKONGEN: Casios G-shock får respekt selv av de største, mekaniske nerdene. Foto: Produsenten

Oppdatert retro

Det sies at alle klokkesamlinger bør romme minst én G-Shock. For mange etablerte og vordende entusiaster er tøffingen til Casio en gjenstand for mye nostalgi og barnlig glede. Den klassiske heldigitale G-Shock-modellen har imidlertid fått selskap av et nytt søsken, som for øyeblikket regnes som en av markedets hotteste budsjettklokker. 

G-Shock GA-2100/2110-serien har allerede fått kallenavnet «CasiOak» – en humoristisk referanse til den ikoniske Royal Oak fra Audemars Piguet. Likheten stopper egentlig med det oktogonale bezelet, i det som er en slank og analog-digital tolkning av det velkjente G-Shock-looket. «CasiOak» kommer i en rekke ulike varianter, og prisene starter fra 1.198 kroner.