<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
NORSK-SVEITSISK: En kronograf fra sveitiske Heuer ble solgt for nærmere 250.000 kroner hos auksjonshuset Phillips i november. Klokken hadde historie fra det norske Luftforsvaret.  Foto: Phillips

Norsk pilotklokke solgt for 250.000 kroner

Med på kjøpet fikk den nye eieren en pilothjelm, gamle papirer og masse historie. 

Publisert 11. des. 2020 kl. 21.20
Oppdatert 12. des. 2020 klokken 18.16
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 510 ord

I november, under den velkjente auksjonsuken i klokkevuggen Genève, gikk et lite stykke norsk historie under hammeren hos Phillips. Etter en ørliten budkrig endte prisen på friske 20.160 sveitserfranc, eller rundt 196.000 norske kroner. Etter salær måtte kjøperen med andre ord punge ut med hele 247.000 kroner (pluss eventuell sveitsisk merverdiavgift pålydende 7,7 prosent). 

Klokken, en Heuer kronograf fra 70-tallet, hadde lenge vært på armen til en norsk helikopterpilot i Luftforsvaret. Historien er minst like spennende som klokken selv. For samlere er det full pakke. Og det førte trolig til rekordpris. 

Norsk 

Da Luftforsvaret skulle kjøpe inn armbåndsur til sine piloter på starten av 70-tallet valgte de kronografer fra sveitsiske Heuer. Selskapet var kjent for å levere solid utstyr til slik bruk. Blant andre Argentinas og Tysklands forsvarspersonell hadde også klokker fra Heuer. 

I GOD STAND: Eksemplaret som nå ble solgt var i god stand, tatt alderen i betraktning. Auksjonshuset Phillips antar at klokken er produsert i 1974. Papirene som medfølger viser at Luftforsvaret utstyrte piloten med uret samme år. Foto: Phillips

«Bund»

Den aktuelle referansen, 1550 SG, ble først utviklet av Heuer for det tyske forsvaret. Derfor har klokken i dag fått kallenavnet «Bund» (for «Bundeswehr») blant samlere og entusiaster. Uret er en nokså sober utformet kronograf, med en enkel urskive, vridbar bezel og selvlysende visere. Kassen på 42 mm i diameter ble laget i stål, og var stor for sin tid. En skikkelig «tool watch», uten særlig mikkmakk. 

Tips fra sidelinjen

 

Hvis du liker Heuer «Bund» produserer fortsatt tyske Sinn lignende modeller til moderate priser. På 80-tallet ble sistnevnte innleid av det tyske forsvaret for å oppdatere kronografen de tidligere hadde kjøpt fra Heuer. Vintage eksemplarer fra både Heuer og Sinn kan du også finne med litt leting på brukmarkedet. 

Aktuelle, moderne Sinn-modeller er 158 og Sinns samarbeid med nettstedeneThe Rake og Revolution; 155 Bundeswehr “Dark Star”. 

Nå til dags er slike vintageklokker, både eksemplarer med militær og sivil historie, populære. Førstnevnte er de som går høyest på bruktmarkedet. 

«NORSK»: Klokken er merket med nummer og «Luftforsvaret». Foto: Phillips

Luftig historie

Eksemplaret som nå ble solgt tilhørte en norsk løytnant i Luftforsvaret. Med på kjøpet fulgte flere papirer, bilder og avisartikler som piloten hadde samlet gjennom årene med Heueren på armen. I tillegg til klokken var også eierens helikopterhjelm en del av salget. 

Ifølge Phillips var piloten, som pensjonerte seg i 2001 med kapteinsgrad, oppsatt på et helikopter av typen Bell UH-1B Iroquois, som en del av 339-skvadronen på Bardufoss.

Alex Ghotbi, klokkeansvarlig i Europa og Midtøsten for Phillips in Association with Bacs & Russo, virker fornøyd med salget.

– Ut ifra det vi vet, var dette første gangen en Heuer «fly-back»-kronograf i stål fra RNoAF ble tilbudt det internasjonale auksjonsmarkedet. Et svært sjeldent eksemplar, da kun omtrent 50 slike er kjent til å eksistere. Det som var virkelig utrolig var ikke bare det faktum at alle delene var originale, men at klokken også kom med pilotens hjelm. Etter en intens budrunde ble den solgt til en europeisk samler, sier Ghotbi i en e-post til Finansavisen Premium.