<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
FAVORITT: De siste tyve årene har Joe Biden ofte vært å se med en Seiko på armen. Her fra en basketballkamp da han var President Barack Obamas visepresident. Seikoen har vært å se ofte under valgkampen, som oftest i rotasjon med enten en Omega eller en smartklokke. Foto: Getty Images

Dette er Joe Bidens klokkesamling

Amerikas neste president har en forunderlig smak for armbåndsur. Det er likevel allerede kjent hva som blir Joe Bidens neste ur.

Publisert 15. jan. 2021 kl. 09.14
Oppdatert 15. jan. 2021 klokken 10.23
Lesetid: 5 minutter
Artikkellengde er 1104 ord

Onsdag er det maktskifte i USA. Da skal Donald Trump pakke golfbaggen og forlate det hvite hus, mens demokraten og tidligere visepresident Joe Biden skal innta det ovale sjefskontoret.

Den utgående presidenten skal være glad i dyre og fine ting. Der politikken skulle sette Amerika først, er det stort sett sveitsere som forteller president Trump hva tiden er. 

Altså er det så sjokkerende at han som oftest smykker seg med en Rolex eller Patek Philippe, ifølge dem som bruker fritiden sin på å spotte sånn. Det gir jo mening, all den tid Trump har bygget et image på å være den rikeste, råeste og mest velykkede, og så videre. 

I tillegg har det vært en slags etablert sannhet at presidentklokken egentlig skal være en Rolex Day-Date, en slags tradisjon innført med Dwight Eisenhower.

1991: Joe Biden har stort sett alltid vært ulastelig antrukket, og klokkene har alltid vært å spotte for den nysgjerrige. Her et bilde av den daværende senatoren med det som antas å være en Seiko med månefaseindikator og kronograf, drevet av et kvartsurverk. Foto: Getty Images

Seiko-mann

Historien får dømme resultatene og tweetene til Trump, men det ville garantert sjokkert om den selverklærte milliardæren og eiendomshaien hadde møtt opp til en runde golf med et Swatch-ur, eller kanskje en Daniel Wellington på lanken.

Dermed er det flere områder den utgående og den inngående presidenten skiller seg ut. For Joe Biden har en noe mer egalitær klokkesamling, selv om den på ingen måte er uinteressant av den grunn.

Et dypdykk i arkivet viser at det er et relativt billig ur fra japanske Seiko som oftest følger den kommende presidenten. Klokken det er snakk om går til og med på batteri, og er en Seiko 7T32-6M90 Chronograph. Det er laget en gang rundt årtusenskiftet, og koster vanligvis under en tusenlapp på bruktmarkedet. Batteridrevne Seikoer koster som oftest ikke mer, med mindre du sikter deg inn på nerdete kvartsutgaver fra japanernes prestisjeavdeling Grand Seiko. Men Bidens ur har fulgt mannen gjennom senatorposisjoner og visepresidentrollen, og har dermed vunnet gunst hos Biden.

ALFA OMEGA: Joe Biden sees oftere og oftere med en Omega-klokke på armen. Her en tidlig Seamaster. President Obama har på sin side en Jorg Gray på armen, en noe kontroversiell klokke han angivelig fikk i gave fra Secret Service. Foto: Getty Images

Klokken er såpass uvanlig for en statsleder at det tok GQ ganske lang tid å finne ut hva det var. Til slutt var det klokkespaltisen Jeff Stein hos OnTheDash som klarte å finne ut hva dette er.

Måneklokken

I det dyrere spekteret finner man fortsatt ikke klokker i nærheten av Trumps ursamling. Likevel er det snakk om en Omega Speedmaster, som hos Urmaker Bjerke ville kostet deg godt over 60.000 kroner. Biden er blitt sett stadig oftere med klokken, i rotasjon med en Omega Seamaster 300M i cirka samme prisleie. Ifølge folk hos Omega eier Biden også flere andre utgaver av Seamaster, som på mange måter er sterkere knyttet til James Bond, enn til Det Hvite Hus.

Men Biden har visstnok lagt sin elsk på dykkerklokken, og eier blant annet en med hvit skive og en med sjøblå.

Sjekk ut klokkene i bildekarusellen under:

BILLIG BLING: Joe Bidens Seiko imponerer i sin egalitære fremtoning. Gullet her er på ingen måte ekte edelt metall. <strong>Foto: Getty Images</strong> (1 / 3)
BILLIG BLING: Joe Bidens Seiko imponerer i sin egalitære fremtoning. Gullet her er på ingen måte ekte edelt metall. Foto: Getty Images

Speedmasteren på sine side har et av bransjens mest ikoniske kronografverk, og er på ingen måte noen uimponerende klokke. Den er selvsagt også kjent som klokken brukt under Apollo-ferdene til månen, noe som vekker begjær både hos nasjonalromantiske amerikanere og generelle tekniske fantaster.

Da han inntok visepresidentkontoret var det likevel med en Tissot T-Touch på armen, ifølge Chrono24. Klokken var en førstegenerasjons variant av klokken, som gjerne er lagt elsk på av friluftsfolk og mer praktisk innstilte eventyrere.

Kommende president Biden er også blitt spottet i valgkampen med en Apple Watch. Et på mange måter revolusjonerende ur, selv om det ikke alltid vekker like mye entusiasme hos horologiske fans som hos Apple-disipler og generelle teknologi-interesserte. Det er likevel relativt utenkelig at et digitalt ur som fungerer som en liten datamaskin med mikrofon får sikkerhetsklarering i Det Hvite Hus.

PRESIDENTKLOKKEN: Joe Bidens Vulcain Cricket kan snart få selskap av en variant av samme ur, når mannen rykker opp et hakk i maktlinjen i USA Foto: Vulcain

«Presidentklokken»

En av klokkene som garantert blir godkjent er derimot klokken han fikk som visepresident, og som har gått litt under radaren for mange klokkeinteresserte. Klokken det er snakk om er en Vulcain Cricket.

PÅ JOBB: Både republikanere og klokkefrelste ville antagelig fått hetta av tanken på en klem fra en Apple Watch-bekledd Joe Biden. Foto: Getty Images

Det sveitiske selskapet har hatt som vane å skjenke den amerikanske presidenten en siden midten av 50-tallet. Det oppsto som en gave til Harry S. Truman, da han skulle gå av i 1953. Den gangen var det The White House Press Photographer`s Association som sto for gaven, som siden ble en tradisjon for den sveitiske urmakerprodusenten. 

Både presidenter og visepresidenter har fått en siden den gang, selv om Nixon kun fikk en som visepresident. Og Gerald Ford måtte vente til 90-tallet med å få sin. Ei heller John F. Kennedy rakk å motta sin.

Klokkens største fan skal ha vært hans etterfølger, Lyndon B. Johnsen. Han skal blant annet ha brukt klokkens alarmfunksjon som en unnskyldning for å komme seg tidlig ut av møter. Han var også såpass fan at han bestilte 200 klokker for å gi vekk som gaver fra statsapparatet. 

Secret Service skal derimot ikke ha vært like begeistrert, da urverket bråkte såpass at det ved gjentatte anledninger ble forvekslet med en bombe.

«PRESIDENTKLOKKEN»: Joe Biden er en klemmer, med eller uten mekanisk urverk. Her gir han den tidligere israelske statsministeren en klem, med en Vulcain Cricket på armen. Foto: Getty Images

Opprinnelig var det et mekanisk urverk med manuelt opptrekk. De siste årene har alle Vulcain Cricket 50s President Watch dermot hatt et selvopptrekkende urverk, som i mindre grad utløser frykt for bomber. Alarmen er der likevel fremdeles, og hyler i 20 ufyselige sekunder. Døgnreserven skal være på 42 timer, den måler 42 mm og kommer i stål eller roségull.

Nå gjenstår det å se om Joe Biden kan legge Cricket nummer to i klokkeboksen. Han har tross alt en allerede, som han fikk som visepresident.

TIDSPERSPEKTIV: Joe Biden blir snart USAs neste president. Om han snakker om tid, eller bare viser frem klokken sin til Elizabeth Warren er uvisst. Foto: Getty Images