<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
DYKKERKRONOGRAF: North Sea Deep Arctic med rød urskive og kasse i karbon.  Foto: Nicolai Giil

Sveitsisk dykker med norsk vinkling

North Seas andre klokke er en tolkning av Edox' dykkerkronograf i karbon. 

Publisert 15. feb. 2021 kl. 15.13
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 609 ord

Det er ikke ofte Norge kan skilte med norske klokker. Om det skjer materialiseres prosjektet vanligvis i to forskjellige former. Mest frekvent er når nordmenn med klokkeidé og design får produsert produktet i Sveits – eller et annet sted med riktig kapasitet. Resultatet er en «norsk» – swiss made –  klokke. Den andre løsningen, som er nokså mye mer sjelden, er klokker som faktisk er laget i Norge. Nåværende eksempler på sistnevnte kan telles på et par fingre. Førstnevnte er det hakket flere av. 

En av dem er North Sea, et eget merke fra den norske klokkeimportøren Swiss Time. Nå har de fiffet opp deres andre modell, som i likhet med den forrige er produsert av sveitsiske Edox, denne gangen myntet på et samarbeid med dykkerselskapet TechnipFMC. 

«Norsk»

Innpakningen er norsk, produktet er laget i Sveits. North Seas design har så langt basert seg på eksisterende Edox-modeller, med visuelle og tekniske tweaks tilpasset etter den norske merkevarens ønsker.

Tidligere testet i klokkespalten

2020s beste nisjeklokke. Fra Tyskland. 

Den moderne dykkerklokken med vintage gefühl - som alle vil ha.

Ny klokke med 50 år gammelt urverk. 

Den billigste sveitsiske klokken du får tak i. 

  • North Sea 

Dykkerkronograf fra Sveits med norsk vinkling. 

North Sea Deep Arctic Manufactured by Edox er navnet deres andre modell går under. «Deep Arctic» er en referanse til TechnipFMCs dykkerstøtteskip ved samme navn. I samme kolleksjon er tre andre fargevariasjoner, hvorav to av disse går under «Deep Explorer» (en hyllest til et annet av selskapets fartøyer). I tråd med samarbeidet kommer disse skipene og deres mannskap til å utstyres med nevnte modeller. 

Det å lage spesialversjoner av klokker i samarbeid med profesjonelle dykkere eller dykkerselskaper er en klassisk markedsføringstrategi gjort av flere andre klokkemerker tidligere. 

Deep Arctic og Deep Explorer er i hovedsak en Edox CO-1 – en stor kronograf med fiffig karbonkasse. I motsetning til mange andre kronografer er denne vanntett helt ned til 500 meters dyp, utstyrt med heliumventil og vridbar dykkerbezel. 

North Sea-merkede modeller har blant annet annerledes skive og visere, samt referanser til to av TechnipFMCs skip lasergravert på baksiden av det gjennomsiktige baklokket. 

BØS KRONOGRAF: Utgaven vi testet i denne spalten har en dyp, rød urskive. Foto: Nicolai Giil

I sømmene

Denne klokken er stor. Deep Arctic måler hele 45mm i diameter, og tykkelsen øker til en viss grad den opplevde størrelsen på håndleddet. Stor størrelse og mange funksjoner til tross, det er ikke slik at klokken er tilgjort – kvaliteten speiler prislappen. Den vridbare bezelen er presis, og knappene som kontrollerer kronografen skrus solid på plass etter bruk. 

Urverket er Edox' kaliber 011, basert på Sellitas arbeidshest SW500 med automatisk opptrekk og 48 timers gangreserve — et urverk som forøvrig igjen er basert på ikoniske Valjoux 7750. Dette finner du vanligvis i klokker fra mellomsjiktet, eksempelvis Sinn, Maurice LaCroix, Alpina og Montblanc. SW500 er solide greier, men i herværende form ikke noe av det vakreste eller mest dekorerte som industrien kan by på. Valget av urverk understreker imidlertid modellens vinkling mot «verktøy» og «hardhaus». 

Med andre ord snakker vi om en klokke som ser tøffest ut på offshorebåt og med våtdrakten påmontert.

North Sea Deep Arctic Manufactured by Edox

PLUSS

Vanntett kronograf.

Bøst design med karbon. 

MINUS

Priskategori med mye konkurranse.

Konkurransen

Markedet for kronografer rundt 40.000 kroner er godt befestet av merker som ønsker å kapre din oppmerksomhet. Mekaniske innstegsmodeller fra britiske Bremont, samt de sveitsiske gigantene Tag Heuer og Tudor, for å nevne noen.

I den mer «tøffe» kategorien, som Deep Arctic tilhører, finner du eksempelvis Breitling Endurance Pro (dog med kvartsurverk), Bell & Ross BR03-94 og Damasko DC 66 Si. 

Men ikke mange konkurrenter kan skilte med bruken av karbonfiber, et materialvalg som vanligvis er forbeholdt langt dyrere skapninger.

Prisen for Nort Sea Deep Arctic Manufactured by Edox er 39.990 kroner.