<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
IKONET: Patek Philippes mest populære referanse om dagen er Nautlius 5711. Nå har den bare ett år igjen, og sveitserne markere det med en grønn skive.  Foto: Patek Philippe

Patek Philippe kutter populær modell

Den tradisjonsrike klokkeprodusenten sier adieu til sin aller mest ikoniske referanse – med en grønn urtavle. 

Publisert 30. apr. 2021 kl. 20.22
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 453 ord

Grønn var tydeligvis fargen for 2021 under Watches & Wonders-messen i april. Den største snakkisen totalt sett var naturligvis Rolex-nyhetene. Men Patek Philippe var kanskje de som overrasket aller mest med minst – en ny farge på skiven. 

Hvorfor skapte det så stor blest? De siste månedene har ryktene gått rundt den prestisjetunge Genève-baserte produsenten og deres absolutt mest ikoniske modell: Nautlius (spesifikt i hjørnesteinsreferansen 5711-1A-010). Denne sportsklokken i stål, med integrert lenke i samme materiale, ble introdusert på 70-tallets som en slags innstegsmodell. I dag er det den blant de absolutt mest hypede og ettertraktede klokkene i hele verden. Punktum finale. Som du kanskje allerede har fått med deg har det ført til at de praktisk talt er umulig å få tak som nye fra Pateks egne butikker. 

Om du er virkelig heldig er venteslitene årelange. Nettpublikasjonen Hodinkee skriver at ryktene skal ha ventetiden er hele 10 år. Som en konsekvens av dette er bruktprisene skyhøye. Absolutt skyhøye. 

UNDER LUPEN: Patek Philippe 5711. <strong>Foto: Patek Philippe</strong> (1 / 3)
UNDER LUPEN: Patek Philippe 5711. Foto: Patek Philippe

Strøket fra utvalget

Bruktprisene på mange ikke-kompliserte Nautlius-referanser har påslag som mest ligner noe barnehagebarn har kommer frem til ved å trykke på alle knappene på en kalkulator. Referansen 5711 i stål finnes knapt for under 800.000 kroner. Ny koster den i dag 34.893 dollar, tilsvarende rett under 300.000 norske kroner. Men, som sagt: lykke til med å få til et slikt «kupp». 

Det er tidvis billigere å kjøpe en utgave i gull. 

En situasjon med perpleks fiksering og oppmerksomhet er kanskje noe mange andre merkevarer bare kunne ha drømt om. Men for sveitserne med pinstripe-dress og Hermès-slips i styrerommet hos ærverdige Patek Philippe, virker ikke dette å være utelukkende positiv.

Da de tidligere i år bekreftet at hjørnesteinsmodellen av Nautilus 5711 (stål, 40 mm i diameter og en blå urskive med tid/dato-funksjon) skulle droppes fra katalogen ble det stor ståhei. Flere hadde på forhånd spekulert i at ledelsen ville gå for en overraskende avgjørelsen for å sette en demper på den ville galloppen rundt modellen. Merket har jo tross alt masse andre elde klokker å selge. 

Sjefen, en sveitser ved navn Thierry Stern, bekreftet på sett og vis dette i et intervju med The New York Times i januar: «Vi kan ikke putte én enkelt klokke på toppen av pyramiden».

Foto: Patek Philippe

I det samme intervjuet fortalte han at referansen ville få en siste seiersrunde. Og det var nettopp det merket avduket i april under Watches & Wonders – med den grønne urskiven. Sett bort i fra denne detaljen er klokken identisk til forgjengeren. 

2021 blir angelivelig modellens siste år.