<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
VERDENSREKORD: Patek Philippe ref. 2523, solgt for 64,1 millioner kroner hos Phillips. Foto: Phillips

Dyreste gullklokke noensinne solgt på auksjon

Klokkeauksjonene fortsetter å selge for rekordhøye beløper. Nylig ble en Patek Philippe i gull solgt for hele 64 millioner kroner. 

Publisert 25. mai 2021 kl. 19.45
Oppdatert 25. mai 2021 klokken 20.35
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 638 ord

Det skjer mye i markedet om dagen. Spesielt de seneste ukene. Alle de største auksjonshusene i klokkehovedstaden Genève har sine største salg i midten av mai, under vårsolen – til lukten av fondue og sigar. 

Her er noen de største trendene og salgene du burde få med deg.

Mest iøyefallende objekter

  • Patek Philippe ref. 2523, solgt for 64,1 millioner kroner. 
  • En anonym «minute repeater» i gult gull, med angivelige knytninger til nåtidens mest ettertraktede kassemaker og François-Paul Journe. Solgt for 1,5 millioner kroner. 
  • Patek Philippe Ref. 605 HU, lommeur med verdenstid-funksjon. Solgt for 10,7 millioner kroner. 

Rolex-frenzyen fortsetter

Du har helt sikkert allerede fått med deg at hungeren etter Rolex-kronen er helt galimatias om dagen. Det hjelper lite med kursiv i banken. 9. mai gikk en nokså standard Daytona (116500LN) for over 396.000 kroner – før salær var medregnet. Identisk klokke koster 132.700 kroner i butikk. Differansen er drevet av svært høy etterspørsel, hvilket har ført til lange ventelister. 

7,9 MILLIONER KRONER: Rolex Daytona (ref. 6239) "Big Red", med det auksjonshuset Antiqourum mener er en test-urskive. Foto: Antiqourum

Vintage spikerstål gjør det også fortsatt bra. Christie's klubbet en eldre Submariner, tilhørt en dykker fra Comex, for 400.000 sveitserfranc. Det var en firedobling av estimatet. Samtidig gikk en Sea-Dweller med samme bakgrunn, dog noe nyere, for 801.000 kroner, også hos Christie's. 

Det stoppet ikke der. På Antiqourums auksjon gikk en manuell Rolex Daytona (ref. 6239) fra 1967 – med hvitaktig, sølv urskive og sunburst-finisj (trolig en prototype) – for heseblesende 7,9 millioner kroner. 

Gult gull er hipt – satte verdensrekord

Nå får ikke stål all oppmerksomheten lengre. Som vi nevnte tidligere i år er gult gull tilbake for fullt. Det manifesterte seg selv da Phillips solgte en sjelden Patek Philippe ref. 2523 fra 1953 for rekordbeløp. 

På forhånd hadde de satt estimatet til «mer enn 3,5 millioner sveitserfranc». Den spådommen fikk auksjonshuset forsåvidt rett i. Prisen endte på ganske nøyaktig det dobbelte av dette (før salær), tilsvarende over 64 millioner kroner. Dermed ble verdenstidklokken med emaljeskive verdens dyreste armbåndsur i gull solgt på auksjon – noen sinne. Enkelt og greit. 

Andre gullklokker som solgte som pokker var Rolex (duh) og eldre Cartier – blant annet en flott Tortue monopusher og en såkalt «Baseball», hvor sistnevnte gikk for firegangeren av estimatet. 

DYR BUNADSKLOKKE: Dette lommeuret fra Patek Philippe solgte for 10,7 millioner kroner hos Christie's 9. mai. Foto: Christie's

«Independent watchmaking» går egne veier

... og med egne veier menes opp og fram

Klokkeprodusentene tuftet på uavhengighet fra de store konglomeratene og haute horlogerie (enkelt forklart det ypperste innenfor urmakerkunsten) jakter særdeles oppsving, både i oppmerksomhet og verdi i annenhåndsmarkedet. Det kommer nok til å fortsette en god stund til. Her snakker vi om merker som Akrivia, F.P. Journe, De Bethune, Laurent Ferrier, MB&F, Urwerk og Roger Smith. 

Fra sistnevnte, som kun håndlager rundt ti klokker årlig på Isle of Man, gikk en liten, rektangulær skapelse i hvitt gull for hele fem millioner kroner. 

For kun få år siden ble mange av de uavhengige urmakerne sett på som alternative kjøp. Nå flyttes mer og mer oppmerksomhet i deres retninger. Også i de lavere prissjikter, representert av merker som Ming. 

En siste bonustrend – påpekt av Christie's, i sin pressemelding etter endt auksjonshelg – er at vintageklokkene som for første gang er tilgjengelige på markedet gjør det svært godt. Sammenlign det med en «én-eiers bil».

Ting du burde gjøre om du plutselig skulle befinne deg i Genève

  • Spise ostefondue med de lokale og svanene på Bains des Paquis.
  • Besøke Patek Philippe-museet.
  • Gå på det store antikkmarkedet som avholdes på Plainpalais utenfor gamlebyen, på onsdager og lørdager.
  • Drikke en mørkerød negroni med resten av klokkesamlerne i baren til Four Seasons.
  • Og naturligvis gi et par bud på en eller annen ekslusiv auksjon med vegg-til-vegg-teppe.