<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
KUNSTNEREN: Andy Warhol foran sin egen kunst, en gang på 80-tallet. Nå selges en av hans klokker, en Patek Philippe Calatrava.  Foto: Getty Images

Nå kan du kjøpe Andy Warhols Patek Philippe

Det øvre estimatet er 800.000 kroner – for en av kunstneres 313 klokker. 

Publisert 15. juni 2021 kl. 19.39
Oppdatert 18. juni 2021 klokken 10.06
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 265 ord

Auksjonshuset Christie's New York-avdeling har fått i oppgave å selge en vintage Patek Philippe i 18 karat gult gull – tidligere eid av kunstneren Andy Warhol (1928-1987). Klokken er av referansen 570, bedre kjent for de fleste under modellnavnet Calatrava. 

« ... denne Patek Philippe referansen 570, tidligere eid av Andy Warhol, vil med sikkerhet interessere vårt publikum og de mest kravstore samlere», skriver Christie's klokkeekspert Rémi Guillemin i en pressemelding fra auksjonshuset. 

Det øverste estimatet for klokken er 95.000 dollar, tilsvarende omtrent 800.000 norske kroner. Det vil isåfall medføre et betydelig premium for klokkens proveniens over en tilsvarende klokke uten samme historie, hvilket ikke er uvanlig i auksjonsverdenen. 

Om auksjonen skulle nå øvre estimat vil det fortsatt ikke være noe rekordsettende beløp i det store og det hele. I 2017 ble Paul Newmans Rolex Daytona solgt for 17,8 millioner dollar. Marlon Brandos Rolex GMT-Master gikk for nær 2 millionar dollar to år senere. 

KLOKKEN: Patek Philippe Calatrava, tidligere eid av Andy Warhol. Foto: Christie's

Enorm samling

I følge Christie's hadde Warhol en betydelig klokkesamling. Etter den kjente kunstnerens død ble det funnet hele 313 klokker i hans hjem. Alt fra Cartier til Rolex, fra Piaget til Jeager-LeCoultre. Dermed er det ikke spesielt lett å finne bilder av hovedpersonen med akkurat denne Pateken rundt håndleddet. Det vil nok trolig ikke stoppe budgiverne nevneverdig. Auksjonshusene har opplevd stor interesse rundt sine salg gjennom corona-pandemien. 

Uansett, om du er en keen på en ørliten del av både den horologiske og kunstneriske historien selges klokken online, og auksjonen går mellom 8. og 22. juni.