<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
NYHET: Longines Heritage Classic «Black Sector Dial» ble lansert i juni 2021. Her er den avbildet i sin rimeligste konfigurasjon, men en vintage-inspirert rem i kalveskinn. Foto: Nicolai Giil

Nesten helt historisk korrekt

Longines Heritage Classic er en tidsmaskin med énveisbilett til 30-tallets design. 

Publisert 13. aug. 2021 kl. 07.16
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 861 ord

Blant klokkesamlere med fokus på vintage er såkalte «sector dials» svært ettertraktet. Dette er urskiver hvor timesmarkeringene er delt opp i sektorer – litt som et slags kakediagram. Tidvis er dette gjort i kombinasjon med tynne påmalte streker som kan minne om et tradisjonelt kikkertsikte (såkalt «bulls eye»). Sektorskivene finner du tradisjonelt sett i klokker fra 1930-tallet frem til 50-tallet. I denne tidsperioden var de mest populære, og finnes i klokker fra merker som IWC, Jeager-LeCoultre og Patek Philippe. 

Longines har også historisk sett benyttet seg av denne spesielle utformingen av urskiven. I 2019 lanserte det sveitsiske merket Heritage Classic, en svært vintageinspirert dressklokke – med sektorskive. Modellen mottok svært positiv respons, spesielt på grunn av dens historiske korrekthet. Urkassens størrelse kan sies å være det eneste moderne aspektet ved nylanseringen. 38,5 mm er noe som kun de absolutt største urene ville vært mellom 30- og 50-tallet. 

Grand Seiko SBGA415G

 

PLUSS 

Ypperlig finish.

Både dressy og avslappet. 

Flott urskive. 

Lett og behagelig på håndleddet. 

MINUS 

Lenken føles litt «raslete». 

GS-logoen på baklokket hindrer noe av innsynet til urverket.

I juni lanserte Longines en utvidelse til Heritage Classic, en modell med sort urskive – et grep som kan sies å ha slått enda bedre an hos entusiastene enn den første modellen med hvite, sølv og blå detaljer. 

«BEADS OF RICE»: På den behagelige stållenken koster Longines Heritage Classic 22.890 kroner. Foto: Nicolai Giil

Historisk korrekt

Longines Heritage Classic Black Sector Dial kan sies å være svært vellykket i utførelsen. Kassen har en forsåvidt enkel, men nøyaktig gjort, børstet finisjering. Konstruksjonen gir inntrykket av en tredelt urkasse, hvor bezel, urkasse og baklokk er skrudd inn i hverandre, hvilket innkapsulerer urverk, urskive og safirglass. Sistnevnte er forresten også en modernisering. Tradisjonelt sett ville slike ur i sin tid hatt plexiglass (et plastkompositt). Som et slags kompromiss mellom estetikk og praktikalitet er det moderne glasset gitt samme utstikkende form – slik et plexiglass ville hatt. 

Tidligere testet i klokkespalten

 

2020s beste nisjeklokke. Fra Tyskland. 

Den moderne dykkerklokken med vintage gefühl - som alle vil ha.

Ny klokke med 50 år gammelt urverk. 

Den billigste sveitsiske klokken du får tak i. 

Dykkerkronograf fra Sveits med norsk vinkling. 

En klokke som passer rett inn 80 år tilbake i tid.

Tudoren som er svært ulik Rolex. 

Nesten helt historisk korrekt dressklokke til hverdagsbruk. 

Burgunderrødt og bronse i dykkerklokkeformat.

Hverdagsklokke utenom det vanlige. 

Skal vi sette fingere på noe som ikke er helt historisk korrekt – og dette blir veldig nerdete, så hold fast – må det være bruken av Longines' logo (et timeglass med vinger) på kronen. Konsensus blant samlere er at denne praksisen (som kalles å «signere» kronen) først begynte en gang på 50-tallet. Den spesifikke klokken som inspirerte Heritage Classic er fra 1934. Avgjørelsen om å bruke logoen på kronen er imidlertid forståelig, da det er vanlig praksis nå til dags. 

På hånden

Fortidens hverdagsklokker er ofte dagens dressklokke, men Heritage Classic fremstår som en allsidig sak, selv om den svinger mot den mer formelle enden av skalaen. Urkassen er lett (kun 11 mm tykk) og komfortabel å bære. Den store skiven får mye spillerom takket være en tynn bezel, hvilket gir klokken et inntrykk av å være større enn den faktisk er. Skiven umiskjennelige vintagepreg smelter det hele sammen til en attraktiv totalpakke. 

VINTAGE-ESTETIKK: Urkassen har en tredelt konstruksjon, og gir inntrykket av at både bezel og baklokket er skrudd inn i midtkassen. Historisk sett hadde den originale utgaven som Longinesen tar inspirasjon fra et plexi foran urskiven. Her har det sveitiske merket modernisert med et safirglass, som dog er utformet på tradisjonelt sett hvor den stikker nokså langt utenfor bezel. Foto: Nicolai Giil

Noe som imidlertid hadde gjort Longinesen enda mer anvendelig hadde vært en skrukrone, hvilket sannsynligvis hadde sikret noe bedre vannresistens. Sveitserne oppgir i dette tilfellet 30 meter. Vil du ha 60-tallslooken og dykkerkapasit kan du se til merkets andre Heritage-klokker, eksempelvis Legend Diver. 

Heritage Classic kommer enten på en retro stållenke (såkalt «beads of rice» eller riskorn, om du vil) eller brun kalveskinnsrem. Den er behagelig og matcher klokken bedre enn sistnenvte. I førstnevnte konfigurasjon er prisen 22.890 kroner. 

Urverket er automatisk, og laget spesielt for Longines av Swatch Groups urverkprodusent ETA. Gangreserven er på 72 timer. 

Konkurransen

Longines er ikke de eneste til å kaste seg på trenden om å re-lansere gamle klassiske design. Men, de er en av de som gjør det aller best i sin prisklasse. Dette gjelder ikke bare de etablerte merkene, men nå også en hel del mindre, yngre produsenter (såkalte «microbrands»). 

I de rimeligere segmentene finnes merker som Halios, Dan Henry og Serica Watches. Mikroprodusenten Baltic tilbyr forøvrig en klokke med sektorskive til rundt 4.000 kroner. 

På samme side finnes den lignende klokker (i uttrykk) blant de mer eksklusive produsentene. Blant andre hos Jeager-LeCoultre i Master Control-modellen (sektorskivene er nå ute av sortimentet, men tilgjengelig på annenhåndsmarkedet). Independent-lengenden Laurent Ferriers Galet Square er også et valg for kjennere med dype lommer.