<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
Foto: Blancpain

Dette har kjendiskokkene på håndleddet

Haute cuisine og haute horlogerie går hånd i hånd.

Publisert 25. aug. 2021 kl. 20.43
Oppdatert 27. aug. 2021 klokken 08.44
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 957 ord

Tidskontroll er en viktig ingrediens for ethvert veldrevet kjøkken. Spesielt i matlagingens øverstedivisjoner kan grensen mellom perfeksjon eller fiasko handle om sekunder. Enhver vellykketmesterkokk har et forhold til tid – men enkelte utøvere av kokkekunsten har også en interesse for klokkekunst.

Christian André Pettersen

Med to gull i den prestisjetunge kokkekonkurransen Bocuse d'Or Europe, samt tredjeplass i verdensfinalen i Lyon, har bodøværingen Christian André Pettersen gjort seg bemerket langt utenfor Norges grenser.

KOKK MED KLOKKE: Christian André Pettersen. Foto: Hublot

Siden 2017 har Pettersen vært en såkalt «friend of the brand» med sveitsiske Hublot, som har sørget for klokker til både håndledd og kjøkken. En av de mest spesielle klokkene hans er en Hublot Big Bang Unico Sang Bleu II All Black – en eksklusiv limited edition i 200 eksemplarer, som er utviklet i samarbeid tatovøren Maxime Plescia-Büchi.

HUBLOT: Big Bang Unico Sang Bleu II All Black. Foto: Hublot

Esben Holmboe Bang

Det er neppe noen tvil om at Esben Holmboe Bang har noen av landets best kalibrerte smaksløker. Men kokken bak Norges første restaurant med tre stjerner i Guide Michelin har også god smak innen klokker.

MAEEMO-SJEFEN: Esben Holmboe Bang. Foto: Tidssonen

Kjøkkensjefen på Maaemo har i flere år hatt et nært forhold til IWC, og har ved flere anledninger blitt observert av klokkeinteresserte med en svart Big Pilot på håndleddet. Ved fjorårets åpning av «nye» Maaemo, var imidlertid den ikoniske pilotklokken byttet ut med en elegant IWC Portugieser Perpetual Calendar i rødt gull.

IWC: Portugieser Perpetual Calendar i rødt gull. Foto: IWC

Massimo Bottura

Restauranten Osteria Francescana har i mange år vært et pilegrimsmål for «foodies» over hele kloden – også før kokk og grunnlegger Massimo Bottura ble kjent for et bredere publikum i første sesong av Netflix-serien Chef's Table.

ITALIENER: Massimo Bottura. Her med Panerai på håndleddet. Foto: Getty Images

Den sympatiske italieneren er kjent for å ha en høy sosial samvittighet, men er ikke fremmed for å unne seg litt velfortjent luksus. På håndleddet til Bottura har vi klokker som Nautilus, Aquanaut og Speedmaster «Dark Side of the Moon» – men den mest kledelige er hans Panerai Luminor 1950 GMT i svart keramikk.

PANERAI: Luminor 1950 GMT i svart keramik. Foto: Panerai

Thomas Keller

Med totalt syv stjerner i Guide Michelin er Thomas Keller for øyeblikket den mest dekorerte kokken i USA. Flagskip-restauranten The French Laundry er å regne som en institusjon innen «fine dining», med alumni som Grant Achatz, René Redzepi og Corey Lee.

MICHELIN-MANN: Thomas Keller (til venstre). Foto: Getty Images

Privat er Keller en mangeårig klokkeentusiast. Samlingen hans rik og variert, med både diskré dressklokker fra ærverdige sveitsere og tøffere sportsklokker. I sistnevnte kategori finner vi blant annet en Rolex Daytona i gult gull med gummirem.

ROLEX: Daytona i gull. Foto: Rolex

Daniel Humm

Daniel Humm fikk sine tre Michelin-stjerner i 2012 med Manhatten-restauranten Eleven Madison Park. Stjernene har den sveitsiske kokken klart å beholde, og restauranten toppet dessuten listen «The World's 50 Best Restaurants» i 2017.

SVEITSISK: Daniel Humm. Foto: Getty Images

Om det skyldes den sveitsiske bakgrunnen vites ikke, men det hersker liten tvil om at Humm har en klokkeinteresse utenom det vanlige. Humm har tidligere vært å se med klokker fra IWC og Blancpain, men hans Audemars Piguet Royal Oak Extra-Thin Tourbillon i rustfritt stål er utvilsomt den heftigste.

AUDEMARS PIGUET: Royal Oak Extra-Thin Tourbillon i rustfritt stål. Foto: Audemars Piguet

Jöel Robuchon

Han ble utnevnt til århundrets kokk av Gault Millau, og hadde på det meste et restaurant-imperie som holdt 32 Michelin-stjerner samtidig. Jöel Robuchon døde i 2018, men vil for alltid være en legende innen haute cuisine.

ÅRHUNDRETS KOKK: Jöel Robuchon. Foto: Blancpain

De fire siste årene av sitt liv hadde Robuchon et eksklusivt samarbeid med Blancpain, som kanskje er mest kjent for den ikoniske dykkerklokken Fifty Fathoms. Likevel var det den langt mer eksostiske Blancpain L-Evolution Reveil GMT, som oftest prydet den franske mesterkokkens håndledd.

BLANCPAIN: L-Evolution Reveil GMT. Foto: Blancpain

Gordon Ramsay

I sine yngre dager var Gordon Ramsay blant de som fikk prøve seg hos Jöel Robuchon. Sistnevnte var kjent for en svært autoritær tone på kjøkkenet, men Ramsay skal etter sigende ha vært den eneste som provoserte Robuchon nok til å få en tallerken med rykende varm mat kastet i sin retning under service.

KJENT FJES: Gordon Ramsay. Foto: Getty Images

I stjerner har Ramsay ennå til gode å overgå mentoren i kokkekunst, men har lange vært et godt hestehode foran når det kommer til klokker. På TV-skjermen er Ramsay ofte å se med sportsklokker som Breitling, Rolex og IWC, men briten har også annet flott i boksen. Blant disse er pilotklokken Sif N.A.R.T. 1948, skapt av det Reykjavik-baserte JS Watch Co. som en hyllest til den islandske kystvakten.

JS WATCH CO.: Sif N.A.R.T. 1948. Foto: JS Watch Co.

Bonus: Anthony Bourdain

Det spørs om ikke hovedpersonen selv ville protestert mot å havne på en liste med ovennevnte navn. Som yrkeskokk var Anthony Bourdain nokså gjennomsnittlig, men hans massive innflytelse og sterke tilknytning til restaurantverdenen gjør mer enn opp for manglende stjerner og kokkekunst.

PROGRAMLEDER: Anthony Bourdain. Foto: Getty Images

Opp gjennom årene hadde den nå avdøde forfatteren og TV-profilen flere ulike klokker på håndleddet, fra produsenter som Rolex, Panerai og TAG Heuer. Klokken vi forbinder Bourdain mest med er imidlertid levert av et langt mindre kjent merke. I flere episoder av TV-serien No Reservations er det nemlig en Ernst Benz Chronoflite World Timer som Bourdain har på håndleddet.

ERNST BENZ: Chronoflite World Timer. Foto: Ernst Benz