<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
KLASSISKE DRESSKLOKKER: Klokkedealer Per Eitrem viser frem noe av utvalget i sitt nyåpnede showroom i Tønsberg.  Foto: Nicolai Giil

Her burde klokkeentusiaster kjenne sin besøkelsestid

For klokkesamlere med støv på hjernen har Norge fått et kjærkomment tilskudd på vintagefronten. 

Publisert 27. aug. 2021 kl. 08.27
Oppdatert 29. aug. 2021 klokken 14.11
Lesetid: 5 minutter
Artikkellengde er 1001 ord

På innsiden av et hvitt teglsteinsbygg i enden av Tønsbergs storgate virker det som om tiden har stått stille. Gamle teakreoler langs veggen. Strietapet. Et massivt skrivebord i den andre enden. Klokker fra minst 40 år tilbake i tid dekker de fleste flater. Det eneste som tegner om at tiden går videre er en håndfull sjeldne lommeur fra Exelcsior Park som klikker høylytt fra sin posisjon over døren. 

Tikk-tikk-tikk. Takk-takk-takk. 

Det mest moderne i lokalet fra 1913 er et high-tech alarmsystem. Det må til for å vokte skattene på innsiden. 

DREVEN HANDELSMANN: Per Eitrem har solgt antikviteter siden han var student i Edinburgh på starten av 70-tallet. Foto: Nicolai Giil

Hvorfor? Dette er Norges nyeste tilskudd på vintageklokkefronten. Bak det massive skrivebordet sitter Per Trygve Eitrem. Nå skal det nevnes at 69-åringen har drevet nettbutikk i en årrekke. Dette er ikke hans første rodeo. Men når han nå åpner showroom for et hundretalls vintageklokker er det nokså unikt i norsk sammenheng. 

Selv begynte Eitrem å handle antikviteter på starten av 70-tallet. Den unge norske ingeniørstudenten i Edinburgh kjøpte og solgte gammelt skipskuriosa og ble lokal salgsrepresentant for sportskronografer fra sveitsiske Heuer i en alder av 19 år. Pengene han tjente betalte for utdanningen – og vel så det. I Skotlands hovedstads brolagte gater brummet han rundt i en Jaguar E-Type. 

Fra digital til analog

– Jeg åpnet 10. juli, og alle som har vært innom så langt har kjøpt seg klokke, sier Eitrem. 

Dette er forøvrig ikke første gangen han gjør business i bygget. I 1983 solgte han Apple-maskiner herfra. Nå er det naturligvis mer analoge greier. I montrene ligger alt fra 60-tallets sportsklokker, eksempelvis representert av Eterna-Matic Kontiki og Certina Argonaut 5801-122, til linjelekre dressur fra Omega, Lemania og Universal Geneve. Gull og stål. Og gull på stål. Utvalget er bredt og dypt. 

Den nevnte Eternaen har forøvrig en spesiell, norsk connection. KonTiki var en vanntett modell fra Eterna som opprinnelig ble navngitt som en hyllest til Thor Heyerdahls strabasiøse ferd, etter at treflåtens besetning angivelig skal ha vært utstyrt med klokker fra det sveitsiske merket.

SJELDEN KOST: Eitrem viser frem en sjelden dykkerklokke fra Mido, med lenke som antageligvis er produsert av den legendariske lenkemakeren Guy Frères. Klokken fant han i Norge. Foto: Nicolai Giil

I likhet med det Finansavisen Premium tidligere har bemerket, har også Eitrem sett en økende klokkeinteresse blant nordmenn under corona. 

– På hjemmekontor har du mer tid til egne interesser i pausen.

Party piece fra Sveits

– Hvorfor skal man kjøpe vintage?

– Alle kan kjøpe nytt. Sånn er det ikke med vintage. Eldre ur er ofte mer sjeldne, og i noen tilfeller har de helt spesielle historier. 

Apropos spesielle historier. Det feteste Eitrem har i butikken kan skryte på seg nettopp en nokså annerledes bakgrunnshistorie. 

Klokkehandleren drar ut en knirkete skuff fra skrivebordet. En vift av gammel mahogani slipper ut. Eitrems party piece er en Heuer Autavia – en kronograf med tachymeterskala og ettertraktet reversert pandaskive. Lenken har Guy Frères ikoniske geitehodestempel på låsen. Patinaen på urskivens selvlysende materiale har fått en yndet kremfarge gjennom årenes løp. Akkurat det samlerne er på utkikk etter. 

Pris?

– 250.000 kroner, sier Eitrem. 

GJEVESTE: Heuer Autavia «Jochen Rindt» ref. 2446 fra circa 1967. Urverket er et Valjoux 72, med manuelt opptrekk. Foto: Nicolai Giil

Heuren er såpass spesiell at den ble tatt med i det engelske auksjonshuset Bonhams klokkeauksjon tidligere i år. Men den gikk usolgt. Kanskje var prisen for høy. Eitrem står imidlertid fast ved verdisettingen – han har fått i oppgave av den opprinnelige eierens familie å selge den snart 60 år gamle kronografen. 

– Det finnes mange variasjoner av de eldre Autavia-kronografene fra Heuer. Men dette er den desidert mest etterspurte. Bare lenken alene er verdt 50.000 kroner, argumenterer Eitrem. 

Autaviaens første eier var nordmannen Anton Svankil – en kaptein fra Hvaler, som i sin tid sies å ha vært Norges yngste utdannede skipper. Klokken fikk vedkommende som gave, fra Anton von der Lippes rederi i Tønsberg, under dåpen av det da splitter nye skipet M/S Farmand i 1967. Skuta Svankil skulle kommandere var 541 fot lang og hadde en bruttotonnasje pålydende 12.975.

Om bare klokken kunne fortelle sine historier fra kapteinens håndledd.

Foto: Nicolai Giil

Ikke bare dyre greier

Til tross for stjerner med mange nuller i porteføljen, kan Antikas showroom også by på noe mer budsjettvennlige alternativer. 

– Det går an å kjøpe morsomme klokker til rimelige priser. De fleste jeg har i utvalget ligger priset under 50.000 kroner, og mange ligger mellom 5.000 og 15.000 kroner, sier den drevne klokkeselgeren fra kontorstolen, som også håper å kunne åpne opp lokalet for å invitere til arrangementer for klokkeentusiaster. 

Hvis en i dag søker etter det amerikanerne kaller «bang for your buck», melder Eitrem at han ofte sverger til et par sveitsiske produsenter, som følgelig ofte er å finne i hans butikkhyller. 

– Jeg er jo fryktelig glad i Universal Geneve. Og Zenith. For ikke å nevne Mido og Movado. Spesielt er jeg fan av Zenith Defy. Den er bedre enn en tilsvarende Rolex Submariner og går minst like bra. 

BÅTKLOKKE: En Heuer, brukt på båt. <strong>Foto: Nicolai Giil</strong> (1 / 7)
BÅTKLOKKE: En Heuer, brukt på båt. Foto: Nicolai Giil