<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
SKAL KLUBBES: Rolex Deep Sea Special. Dette er eksemplaret som auksjoneres hos Christie's. Foto: Christies's

To av verdens mest sjeldne Rolexer skal selges samtidig

Deep Sea-programmet til Rolex la grunnlaget for selskapets moderne suksess. Nå er to av de mest sjeldne klokkene klare for salg. Regn med å bruke titalls millioner for å sikre en.

Publisert 7. okt. 2021 kl. 17.24
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 560 ord

Rolex sportsur er blitt for dyre, roper du oppgitt. Før kunne man plukke opp en brukt Rolex i stål hvor som helst. De ble solgt over disk til vanlig pris. Det var den gang. Egentlig var det Rolex i gull som var saken. Red Adair, brannmannen som slukket oljebranner rundt hele verden med et John Wayne-aktig smil, hadde en Rolex Day-Date på armen, i gull.

Men de siste årene har det gått komplett overbord, og ventelistene på en sportsmodell i stål er så lang at de fleste urmakere ikke gidder å sette deg på en venteliste engang. Og prisene overstiger ofte nypris om du vandrer ut i bruktmarkedet.

Likevel, om du sitter og sutter på labben og irriterer deg over at du kanskje må ut med en kvart mill for en Daytona, så er disse klokkene antagelig ikke noe for deg. Om du derimot synes en Submariner er tøft, men litt vel folkelig, hør etter.

Den første klokken det er snakk om er en Rolex Deep Sea Special. Modellen er svært sjelden (én av antageligvis 35 eksemplarer i denne serien), og skal under hammeren hos Phillips' Geneva Watch Auction i november. 

Klokken ble først utviklet på 50-tallet som et slags eksperiment hos den sveitsiske urprodusenten for å se hvor godt de klarte å lage klokker for undervannsbruk. Deretter ble de sendt rundt for testing, og akkurat denne klokken endte hos den sveitsiske oseanografen Jacques Piccard. Han er kanskje mest kjent for å være den første som sendte en ekspedisjon ned på verdens dypeste dyp. Også kjent som Marianergropen. En av klokkene Piccard fikk ble festet på utsiden av skroget på ekspedisjonsfartøyet, nådde en dybde på 35.789 fot, eller 10.908 meter under havet.

Det aktuelle eksemplaret som nå skal selges av Phillips er fra serien av klokker som ble sendt ut til diverse institusjoner som en form for «utstillingsklokke» (noen sies å ha blitt levert uten urverk, i følge nettstedet Hodinkee). Klokken, med serienummer 35, har levd deler av sitt liv på et tysk museum. Rolex har alltid tenkt litt ekstra på markedsføring, og å vise seg frem etter den dyptgående bragden var intet unntak. Baklokket på disse utstillingsmodellene ble derfor også gravert med Piccards rekorddybde. 

Rolex Deep Sea Special. Dette er eksemplaret som auksjoneres hos Christie's Foto: Christies's

Enda mer 

Men når man ikke trodde at dette ble rart nok dukker det opp en til. Det er mange år siden disse klokkene ble solgt sist, men cirka samtidig som klokke nummer 35 skal under hammeren i Sveits, har auksjonshuset Christie's også en for salg av samme modell.

Og denne er utrolig nok enda mer sjelden enn sin identiske sjeldne søster. For dette er en av de første prototypene (nummer 1) som virkelig ble bygget for rekordforsøkene, det faktiske eksemplaret som ble brukt på det et av de første dypdykkene til Piccard 1953. Den nådde på det dypeste 3.150 meter dette året. Klokken er eid av den relativt profilerte klokkesamleren Reza Ali Rashidian, som kjøpte klokken for rundt 2.8 millioner kroner i 2005.

Eksemplaret med serienummer 1 er regnet som den mest verdifulle av de to, men Christie's vil foreløpig ikke si noe om prisestimat. Det er likevel ventet at nummer 35 vil hente inn et sted mellom 10 og 20 millioner kroner, og dermed kan man bare forestille seg hva den andre kan gå for.