<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
SVENSKE: To brødre har startet klokkemerket Oskar Pascal. Her fokuseres det på materialvalget, og deres første modell er den første av sitt slag.  Foto: Oskar Pascal

Svensk klokkemerke blir først ut med ultrahardt materiale

Svenske Oskar Pascal har lansert markedets første klokke i 3D-printet amorft metall.

Category iconKlokker
  Publisert 19:01 21. okt. 2021
  Lesetid: 4 minutter

  I klokkeverdenens høyere prisklasser er det vanligvis sveitserne, tyskerne og til dels japanerne, som regjerer. For en av årets mest oppsiktsvekkende lanseringer, trenger vi imidlertid bare å kikke over grensen til söta bror.

  Det nye klokkemerket Oskar Pascal er hjertebarnet til de svenske brødrene Jakob og Petter Paulin. Førstnevnte en forskningsingeniør, sistnevnte en art director og designer – men ingen av dem med bakgrunn fra klokkeindustrien. Heller ikke merkenavnet «Oskar Pascal» er av horologisk hærkomst, men er snarere en miks av Jakobs mellomnavn, Oskar, og måleenheten for trykk, Pascal.

  – Vi har jobbet innen våre respektive områder i omtrent 25 år. Jakob har lang erfaring med produktutvikling, prototyper og teknikk. Jeg har jobbet som art director og designer ved flere av Sveriges største reklamebyråer, og har lang erfaring med branding og design. Selv om vi ikke har noen tidligere erfaring fra klokkebransjen, har våre ulike kompetanser vært en perfekt kombinasjon for utviklingen av OP483, sier Petter Paulin til Finansavisen Premium.

  OP483: Verdens første klokke laget av det amorfe metallet ZR01. Foto: Oskar Pascal

  Ved første øyekast har debutmodellen OP483 et tydelig skandinavisk preg, hvor merker som Georg Jensen og Braun spretter opp i hodet. Graver vi litt dypere har imidlertid Oskar Pascal lite til felles med «designklokker», men hører mer hjemme blant navn som Ressence, Urwerk og Holthinrichs. Innovative og alternative klokkemerker, som langt på vei forkaster den gamle sannheten om at urverkets finish må være hovedattraksjonen i en kostbar klokke.

  Dyrt som platina

  OP483 er nemlig verdens første klokke laget av det amorfe metallet ZR01. En zirkonium-basert legering med uordnet atomstruktur, tre ganger sterkere enn rustfritt stål, og en hardhet på hele 483 i Vickers hardhetstest – et faktum som også var bakgrunnen for valget av modellnavn.

  Da de kom over ZR01 var det som om brikkene umiddelbart falt på plass før brødrene Paulin.

  – Vi har begge en lidenskap for ekstreme og unike materialer. Da vi oppdaget ZR01 føltes det helt perfekt for vår klokke. Et supersterkt, ripe- og korrosjonsbestandig materiale, som også er allergivennlig og med høy overflatekvalitet.

  Kassen til OP483 3D-printes først i 720 lag av Heraeus i Tyskland, før den sendes til Sveits for presisjonsmaskinering og finish – enten speilblank «Ultra Shine», sandblåst «Deep Silver» eller DLC-behandlet «Space Grey». Sammenlignet med tradisjonell produksjon av kasser er tilvirkningen intrikat, tidkrevende og svært kostbar. I følge Paulin er råmaterialet ZR01 rundt 200 ganger dyrere enn grad 5 titan, og sluttproduktet har et kostnadsnivå som er sammenlignbart med platina.

  PODS: Til klokken kan det festes såkalte «pods», med forskjellige funksjoner. Her er et kompass og ekstra tidssonevisning. Foto: Oskar Pascal

  Det eksotiske materialet, som også benyttes av NASA, er likevel ikke det eneste som gjør Oskar Pascal til noe helt spesielt. Sentralt for designet er et unikt system for enkelt feste av remmer eller såkalte «Pods» – små moduler (også produsert av ZR01) med ekstra funksjoner, som festes mellom kassen og remmen. Foreløpig tilbys Pods med kompass (et Francis Barker Nato Survival Compass) eller GMT-funksjon for visning av en ekstra tidssone.

  I følge Paulin er de utskiftbare modulene langt i fra et tilfeldig påfunn, men har vært med prosjektet siden første dag.

  – Hele filosofien bak Oskar Pascal startet med Jakobs ideer rundt modulære funksjoner og Pods. Å utvikle en klokke der teknikk og design flyter sammen uten noen kompromisser, med sterkt fokus på mekanikk og ekstreme materialer.

  Samarbeider med velrennomert mesterurmaker

  Konseptet er ikke helt ulikt Breitlings UTC-modul, men Oskar Pascals løsning er mer brukervennlig, og presenteres dessuten med en lovnad om flere nye Pods i tiden fremover. Blant annet arbeides det nå med en mekanisk skritteller, som utvikles i samarbeid med den sveitsiske mesterurmakeren Cyrano Devanthey.

  URVERKET: Leveres av sveitsiske Vaucher Manufacture Fleurier. Foto: Oskar Pascal

  Samarbeid med velrenommerte partnere er heller ikke et ukjent fenomen for Oskar Pascal. For mens brødrene Paulin står bak konsept og design, har den tekniske utviklingen skjedd i tett samarbeid med spesialister i Sveits. Cyrano Devanthey har vært en av svenskenes nøkkelpersoner, og er for bransjens innsidere kjent for sitt arbeid bak kulissene hos Urwerk.

  Selve urverket, Caliber OP-X, er levert av Vaucher Manufacture Fleurier. Fabrikken er «in-house»-produsenten av urverk for Parmigiani Fleurier og Hermès, samt ekstern leverandør til prestisjetunge klienter som Richard Mille og Audemars Piguet – men også små og ambisiøse aktører som norske Micromilspec. Urverket er en variant av det selvtrekkende Vaucher kaliber 3022/12, som er modifisert med en spesialprodusert rotor og datoskive, designet av Oskar Pascal.

  Sekundviser i karbon

  Mekanikken er både av høy kvalitet og nokså sjelden vare, men det er likevel design og unik materialbruk som oppleves som Oskar Pascals unike styrker. En av de mest finurlige trekkene ved OP483 er den lange blå kronografviseren, som teller sekundene for klokkens tidtakingsfunksjon. Fremfor tradisjonelt blånert metall, er viseren laget av håndmalt koboltblå karbonfiber. Resultatet er en tykkelse på kun 0,28 mm og en vekt på 0,002 gram – og sannsynligvis enda en ny «verdens første».

  MODULÆRT: Podder og remmer kan mikses. Foto: Oskar Pascal

  Prismessig tar Oskar Pascal sats og hopper rett inn i klokkeverdenens øverste divisjoner. Veiledende starter OP483 på 38.500 euro – eller rundt 382.000 kroner ved dagens kurs. Konkurrentene i denne prisklassen er mange og ofte ærverdige, men samtidig er det ingen hemmelighet at flere pengesterke kunder søker etter det genuint unike. Har man rundet katalogen til Patek Philippe, og MB&F blir litt for ordinært, kan kanskje en svensk-designet kronograf av amorft metall akkurat det man har ventet på.

  – Første batch på 16 klokker er under produksjon og kommer til å leveres før jul, og 13 av disse klokkene er allerede solgt. De resterende kommer til å brukes til utstilling i ulike showroom. Majoriteten av våre kunder er nok entusiaster som allerede har en samling av klokker fra ulike toppmerker og «independent watchmakers». Kjøpere som vet å sette pris på vår eksklusivitet og at alle deler er utviklet fra scratch.