<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
DIGITAL: Zeitwerk Honeygold «Lumen» har digital visning av timer og minutter. Foto: A. Lange & Söhne

Tysk luksusklokke til prisen av en Porsche

A. Lange & Söhne slipper drømmeklokken Zeitwerk i ny gjennomsiktig drakt.

Publisert 17. nov. 2021 kl. 11.16
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 422 ord

Den er den strake motsetningen til klassiske 1815 og Saxonia, og har ikke like bred appell som den ikoniske Lange 1. Likevel er vi fristet til å kalle Zeitwerk det mest spennende innslaget i katalogen til tyske A. Lange & Söhne, og siden introduksjonen i 2009 en drømmeklokke for mange samlere og entusiaster.

Zeitwerk, som nå er egen kolleksjon, kjennetegnes ved digital tidsvisning fremfor tradisjonelle visere. Likevel har klokkene lite til felles med en batteridrevet Casio, for som alt annet fra A. Lange & Söhne, er urverket mekanisk. Tiden vises digitalt på roterende disker, som kikker frem i egne åpninger på urskiven, ikke helt ulikt datovisningen på «vanlige» klokker.

URWERK: Kaliber L043.9 har flere tekniske forbedringer og en svært høy finish. Foto: A. Lange & Söhne

Nå presenterer Lange et nytt medlem i den særegne kolleksjonen. Zeitwerk Honeygold «Lumen» er en limited edition i 200 eksemplarer, som har flere ess i ermet. Med tilnavnet «Lumen» går klokken inn i en rekke av ettertraktede spesialmodeller, som startet med Zeitwerk «Luminous» i 2010, etterfulgt av «Lumen»-versjoner av Grand Lange 1 (2013), Grand Lange Moon Phase (2016) og Datograph Up/Down (2018).

I likhet med forgjengerne i den populære serien, har også årets «Lumen» en delvis gjennomsiktig urskive av sotet safirglass. Tradisjonen tro er diskene for timer og minutter påført en generøs mengde selvlysende materiale, som også lades og lyser opp gjennom urskiven. I mørket er klokken litt av et skue, og nesten litt uvant fra en ellers konservativ produsent som Lange.

Egen legering

Årets spesialmodell er laget av såkalt «Honeygold», som er Langes egen legering av 18 karat gull. I følge merket er materialet noe hardere enn tradisjonelt gull, og ligger fargemessig et sted mellom rødt og gult gull.

På innsiden av den 41,9 mm store kassen kassen, sitter det nye og egenproduserte kaliberet L043.9. Sammenlignet med det originale L043.1 fra debutmodellen i 2009, er gangreserven doblet til hele 72 timer ved hjelp av to drivfjærer. Urverket har også fått flere tekniske oppgraderinger, inkludert en egen knapp for hurtigjustering av timer. Estetisk er urverket en fest for øyet, og helt i tråd med Langes rykte for eksepsjonell finish.

A. Lange & Söhne Zeitwerk Honeygold «Lumen» har fått en veiledende pris på 114.000 euro inkludert tysk moms, som i skrivende stund er rett i overkant av 1,1 millioner kroner. Omtrent det samme som en godt utstyrt Porsche Taycan på norske skilter – men for klokkeinteresserte er det neppe noen tvil hvilken tysker det er verdt å knuse sparegrisen for.