<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
AUKSJONSOBJEKTET: En Omega Speedmaster fra 1957, solgt for over 3 millioner sveitserfranc hos auksjonshuset Phillips. Foto: Phillips

Gammel Omega solgte for 29 millioner kroner

I Genève gikk en vintage Omega Speedmaster for over 29 millioner kroner. Det var rekordmye. Dette er hvorfor. 

Publisert 18. nov. 2021 kl. 16.51
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 318 ord

Patina. Når det kommer til vintageklokker er tilstand alfa omega. Men det betyr ikke at tegn på bruk og aldring ikke kan spille positivt inn på verdien. Om klokken eksempelvis har en såkalt «tropical dial», på godt norsk en patinert urskive som har oppstått etter eksponering til sollys over lang tid, vil samlere som oftest stirre hardt på håndleddet ditt. 

Det kulminerte stort under høstauksjonen i Genève tidligere i november. 

På auksjonslisten til Phillips in Association with Bacs & Russo stod en tidlig Omega Speedmaster, som du ser bilder av her. Kronografen fra 1957 hadde et estimat mellom 80.000 og 120.000 sveitserfranc. Men totalprisen endte i stedet på heseblesende 3,1 millioner sveitserfranc, eller røffly 29 millioner kroner. Vinneren var en budgiver fra Kina. 

Beløpet er rekordhøyt. Ingen Omega tidligere har solgt for mer på en auksjon. 

So what?

Hva er så spesielt at budgiverne gikk totalt av skaftet? På denne Speedmasteren stemmer alt som samlere med dype lommer og tykke lommebøker er ute etter. Ikke bare har eksemplaret utviklet en mildt sagt eksepsjonell patina, hvor urskiven har gjennom årene gått fra matt sort til en jevn brunfarge. 

Foto: Phillips

Legg også merke til at det selvlysende materialet på timesindikatorene og visere har utviklet en like jevn og matchende farge. 

Eksemplaret er attpåtil fra Speedmasters første produksjonsår. Derfor går den under designasjonen «CK2915-1», med brede pil-formede visere («Broad arrow» på fagspråket) og uten den asymmetriske kassen med kronebeskytter som Speedmaster senere ble kjent for (tenk måneklokken). På innsiden er Omegas ikoniske kolonnehjulskronografverk – cal. 321 – med manuelt opptrekk. 

Med andre ord: Her var det mye som stemte. Samtidig er det verdt å nevne at dette var langt på vei mye dyrere enn de fleste hadde ventet. Nokså kanakkas. Så, kan nestemann med en lignende klokke forvente en like høy pris? Og vil det påvirke prisene på andre tidlige, Speedmastere? Og vintage Speedmastere generelt? Det vil bare tiden vise.